MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Hvorfor blomstrer ikke plantene mine?

08. august 2024

Har du også opplevd å ha planter som har en masse frodige blader, men som rett og slett ikke vil blomstre?

Ofte er det bare plantens naturlige utviklingstempo som gjør at vi må smøre oss med tålmodighet. Blomstring er jo plantens måte å reprodusere på, og noen arter trenger rett og slett litt lengre tid.

Men andre ganger er det andre faktorer som spiller inn. La oss ta en titt på hvorfor plantene dine kanskje ikke blomstrer, og hva du kan gjøre for å få fart på det.

Varför-blommar-det-inte-1.jpg

1. Utilstrekkelig lys

Sollys er plantenes drivstoff, og ulike planter trenger ulike mengder lys for å blomstre. Skyggeelskende planter som hosta (bladlilje) vil trives i skyggen, mens soltilbedere som roser trenger minst seks timer med direkte sollys for å produsere blomster.

Hvis plantene dine ikke får nok lys, vil de ofte strekke seg mot lyset og utvikle lange og spinkle stengler. For å bøte på dette, kan du flytte plantene til et lysere sted eller bruke vekstlys for å supplere.

2. For mye næring

Gjødsel er bra for plantene, men for mye av det gode kan hindre blomstring. Spesielt nitrogenrik gjødsel kan føre til frodig bladverk på bekostning av blomster. Dette er særlig tilfelle med planter som klematis og blomkarse.

Reduser bruken av gjødsel, spesielt nitrogenrik gjødsel, og sørg for at plantene får balansert næring. Det vil overraske deg i hvilken grad ulike planter har ulike behov, roser har for eksempel sine egne spesifikke behov.

Husk at hagesenteret har kunnskap om hva hver enkelt plante trenger av gjødsel og annen næring.

3. Feil vanning

For mye eller for lite vann kan begge negativt påvirke blomstringen. Overvannede planter kan få gule blader og råtne røtter, mens undervannede planter vil se visne og tørre ut.

Se også litt på hvordan du vanner. Hvis du får mye vann på bladene, kan dette bidra til økt risiko for sykdom hos plantene.

Bruk en fuktighetsmåler for å sjekke jorden og vann plantene regelmessig, men la jorden tørke litt ut mellom vanningene.

Varför-blommar-det-inte-2.jpg

4. Temperaturstress

De aller fleste planter trives best i en temperatur på 15 til 25 grader Celsius. Både kulde og ekstrem varme kan hindre blomstring. Derfor kan man legge til rette for å beskytte plantene.

Du kan beskytte plantene mot frost og sterk sol ved å bruke fiberduk eller skyggenett. Noe annet som vi bør tenke på i Norge er selvsagt om plantene tåler temperaturene på et gitt tidspunkt på året.

5. Utilstrekkelig stell

Noen planter slutter naturlig å blomstre etter at de har produsert frø. For å forlenge blomstringen hos planter som ringblomster og erteblomster, bør du regelmessig fjerne visne blomster eller andre visne deler av planten.

Dette stimulerer planten til å produsere nye blomster i stedet for å bruke energi på frøproduksjon.

6. Lysfølsomhet

Var du klar over at planter som nyperoser er kresne på hvor mye dagslys de får? Dette påvirker når de blomstrer, og derfor er det lurt å plante dem til riktig tid for å få mest mulig ut av blomstringen.

Velg sorter som passer til klimaet der du bor, så blir det enklere å få plantene til å trives.

Varför-blommar-det-inte-huvudbild.jpg

Til slutt

Vi sier ofte at man må smøre seg med tålmodighet ved hagearbeid. Ikke alle planter blomstrer samtidig, og noen trenger litt ekstra tid på å vise frem de vakre fargene sine. Ved å sette deg inn i hva hver enkelt plante trenger av lys, næring, vann og temperatur, så øker du sjansene for flott blomstring. Fortvil derfor ikke om det tar litt tid – med riktig stell og omsorg vil plantene dine gi deg fantastiske blomster!