Praktspragle eller Coleus blir stadig mer populær. Det er ikke rart den får en godt synlig plass i stadig flere hjem. Med sine fargesprakende blader, og villige vekst, er den morsom å dyrke både inne og ute. Har du den inne i vinduskarmen året rundt vil det bli noen utfordringer den mørkeste delen av året, men her får du noen tipsene for å lykkes med dyrkingen året rundt.
Kjenner du noen som har en praktspragle er det superenkelt å kunne ta en stikling, og på denne måten har du en ny plante med litt størrelse i løpet av kort tid. Til en stikling trenger du kun et toppskudd. Sørg for å få med minimum 5 cm stilk, slik at det er enkelt å sette i et glass med vann etter at du har fjernet de nederste bladene. Bruk et rent glass og bytt gjerne vannet en gang i blant for å unngå bakterievekst. Etter 2-3 uker har det som regel utviklet seg røtter fra stilken, og praktspraglen er klar til planting. Velger du å plante stiklingen direkte i jord uten å sette i vann først, er det viktig å holde luftfuktigheten høy etter planting. I disse tilfellene vil det være nyttig med et minidrivhus for å skape et stabilt miljø. Til begge fremgangsmåter er det lurt å benytte en næringsfattig jord som for eksempel Nelson garden Premium såjord. Denne jorden gir en god start, og er skånsom mot nye planterøtter.
Det er ekstra gøy å dyrke Coleus fra plantens mikroskopiske frø. Sår du i februar/mars har du planter klare til sommeren. Benytt en lett fuktig Premium såjord som presses sammen før frøene spres utover. Deretter dekkes frøene med et lag Vermiculite som gir stabilt miljø, og holder på fuktigheten rundt frøene samtidig som lyset slippes igjennom. Etter såing settes hele potten i en skål med vann slik at jorden får trekke opp vannet som er nødvendig, før Coleus-stiklingen settes i et minidrivhus. Et tips for en raskere spireprosess er å sette minidrivhuset på en varmematte for å gi undervarme. Har du et plantelys over vil dette gi de små frøplantene nødvendig lys for en kompakt vekst helt fra start. Når frøplantene er store nok til å håndteres, bør de prikles ut i separate potter med en mer næringsrik jord for videre vekst.
En Coleus har noen krav til stell i form av lys, vann, næring, temperatur og topping. Dette er viktige elementer for å få en sterk plante med kompakt vekst og vakre farger på bladene. Praktspragle dyrkes primært for bladene skyld, og mange opplever blomstene som ruskete og uryddige. Ved å toppe planten vil vi få flere sideskudd og samtidig fjerne blomsteranlegg. Topping betyr egentlig bare å klippe toppen av et skudd. Dette gir signaler tilbake til planten om å sette nye skudd fra bladfestene under. Ofte vil en topping gi 2-4 nye skudd på eksisterende gren. Gjør du dette jevnlig fra planten er liten, vil du får en tettere og mer buskete form på praktspraglen.
Praktspragle liker en godt veldrenert jord som holdes jevnt fuktig. Ved å gi flytende gjødsel under vanning vil den få en stabil tilgang på næring som gir en god vekst. Siden praktspraglen vokser mye vil den ha stort behov for nye krefter og lys. De fargerike bladene blir absolutt flottest om de får mye lys, men unngår sterk sol. Halvskygge eller et filtrert lys vil være supert, og vil gi flotte farger på bladene.
Som mange andre inneplanter vil Coleus stortrives ute på sommeren. Samtidig vil de pynte opp i en krukke på balkongen eller et sted i hagen. Halvveis under et tre, eller som et element mellom mye annet grønt, vil de virkelig komme til sin rett. De liker ikke for lave temperaturer siden de kommer fra varmere strøk i Asia og Australia. Spesielt gjelder dette i starten på sesongen. Gi Coleus derfor en liten tilvenning. Vent med å sette dem ut til det er over 10 grader gjennom natten. Når høsten kommer er de mer robuste og vil fint kunne stå fine til gradestokken kryper ned mot null grader. Skal du ta inn plantene for overvintring, vil det være lurt å ta dem inn før det blir for kaldt. Slik sparer du dem for sjokket av å komme inn i varmen igjen.
På grunn av temperatursvingninger og lysmengde vil coleus få de absolutt fineste fargene ute på sommeren. De blir herlig mettede i fargen, og veksten blir mer kompakt. Husk å sett dem i halvskygge og unngå sterke sol. Samtidig vil en fortsatt kniping av toppene gjøre at plantene bruker alle krefter på å utvikle nye blader og ikke setter blomster.
Etter en god sommer ute vil det kanskje bli utfordrende å ta inn plantene på grunn av størrelsen. Har det vært gode vekstvilkår vil noen Coleus kunne bli skikkelig store, og har derfor ikke har sjans til å få plass i en vinduskarm. Da kan løsningen være å ta nye stiklinger! Tar du inn plantene eller velger å ta stiklinger bør dette gjøres før det blir for kaldt ute. Stiklingene du tar på høsten vil raskt kunne bli nye morplanter for neste års planter.
Ettersom dagene blir kortere på høsten, vil praktspraglen begynne å endre vekstform og miste fargen når de kommer inn. Heldigvis finnes det i dag gode hjelpemidler og enkle grep som gjør at overvintring av praktspragle går som en lek - nemlig plantelys!
Som alle andre planter er balansen mellom lys og temperatur avgjørende for en god vekst og trivsel. Sørg for at praktspraglen ikke står altfor varmt og unngå at den står over en panelovn. En temperatur på 15-20 grader er fint. Gi gjerne ekstra plantelys, helst 12-14 timer lys hver dag. Med denne balansen vil plantene vise helt andre tegn på trivsel med mer farge i bladene og en tettere vekstform. Når vi benytter vekstlys vil de nye stiklingene rote seg raskere og med tilleggslys holder du veksten i gang gjennom hele vinteren. Husk å toppe gjennom vinteren for en mer kompakt vekst.
Planter du Coleus ut om sommeren, vil det være lurt å sørge for et godt volum på platekaret. Ved å plante i bed eller pallekarm er det ikke noe å tenke på, men i krukker vil dette spare deg for en stor vannejobb og gi en større trivsel for plantene. En større krukke med mer jord gir mindre risiko for uttørring, og siden praktspragle liker en jevnt fuktig jord uten å være vasstrukken, vil en stor krukke gi stabiliteten uten at vi må vanne hele tiden. I tillegg til en god størrelse vil det alltid være lurt å ha hull i bunnen på plantekaret.