MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Oppbevar tomatene dine

28. november 2024

Hvordan oppbevarer du best dine egenproduserte tomater? Tomater trives aller best i romtemperatur, og noen sorter kan faktisk lagres i flere måneder uten å miste hverken konsistens eller smak.

Tomater er en av de mest populære grønnsakene å dyrke selv. De er enkle å lykkes med, det finnes utallige sorter å velge mellom, og avhengig av sorten trives tomatene godt både på en balkong, i et drivhus eller utendørs i en sørvendt hage.

For å kunne nyte de egenproduserte tomatene dine lenge, er det viktig å ta godt vare på dem etter innhøsting. Hovedregelen, hvis du vil ha tomater med god smak, er å la dem ligge fremme i romtemperatur – slik holder de best på både konsistens og smak. Hvis du vil at tomatene skal holde lenge, bør du oppbevare dem kjølig og mørkt, men ikke i kjøleskapet. For eksempel kan du legge tomatene i en skoeske på et kjølig sted.

Oppbevar tomatene dine – unngå kjøleskapet

Både smaken og holdbarheten blir negativt påvirket hvis tomatene oppbevares for kaldt, rundt +8 °C sammenlignet med optimale +14 °C. Det går imidlertid fint å legge tomatene i kjøleskapet hvis de begynner å bli overmodne og du ikke skal spise dem før om noen dager. Da fungerer kjøleskapet som en pauseknapp som forsinker modningen litt.

Nelson_Garden_How to Store Tomatoes_Image_2.jpg
Ved å la umodne tomater ligge på kjøkkenbenken i romtemperatur, modnes de gradvis og gir deilig egenprodusert tomat til salaten i lang tid fremover. Legger du dem i sollys, vil modningsprosessen gå enda raskere.

La de grønne tomatene modne på kjøkkenbenken

Når frosten kommer om høsten, bør du plukke inn de tomatene som ennå ikke har rukket å modnes. La dem ligge i vinduskarmen i direkte sollys, slik at de modnes med hjelp av temperaturen og sollyset, omtrent som i et drivhus. Det kan være lurt å følge med på tomatene, ettersom de tørker raskere i direkte sollys. Hvis du i stedet legger dem på et mørkt og kjølig sted, vil de modnes sakte, én etter én. Denne metoden passer godt hvis du har mange tomater, for da unngår du at alle blir spiseklare samtidig.


Det finnes også flere gode oppskrifter med umodne tomater. Du kan både steke dem og lage fantastisk god chutney eller marmelade av grønne tomater.

Nelson_Garden_How to Store Tomatoes_Image_1.jpg

Etylen fremskynder modningsprosessen

Ikke la tomatene dine ligge sammen med andre grønnsaker eller frukt på et fat i kjøkkenet. Tomater skiller ut hormonet etylen, som fremskynder modningsprosessen både hos andre tomater og andre grønnsaker. Det er derfor viktig å oppbevare tomatene separat.

Hvis en tomat begynner å endre farge til modenhet, vil den fremskynde modningen av de andre tomatene. Derfor kan det være lurt å legge denne tomaten i en egen skål hvis du ikke vil at alle tomatene dine skal modne samtidig.


Vil du derimot fremskynde modningsprosessen, kan du legge et modent eple blant tomatene. Epler skiller også ut etylen, noe som får tomatene til å modne raskere. Unngå å oppbevare tomatene i plast, da det skaper fukt som påvirker holdbarheten negativt.

Hvilken tomatsort skal jeg velge?

Vil du kunne nyte tomatene dine så lenge som mulig i løpet av sesongen, er det en god idé å velge flere forskjellige sorter med ulike egenskaper. En sort som modnes tidlig på sommeren og et par som modnes senere på høsten. De forskjellige sortene har ulike lagringsegenskaper, og noen kan faktisk lagres i en skål i romtemperatur helt frem til desember eller januar uten å miste hverken konsistens eller smak.

Hvis du ønsker tomater med god holdbarhet, kan du velge ’Sparta’ F1 eller Tiger’ F1. ’Sparta’ er en mellomstor tomatsort med fast fruktkjøtt og god holdbarhet. ’Indigo Rose’ har et litt tykkere skall og modnes sent. Suppler gjerne disse med noen gourmétomater som helst bør spises direkte fra planten og som modnes tidligere. ’Sungold’ F1 og ’Sunpeach’ F1 er to utmerkede tips hvis du vil kunne plukke tomatene og spise dem som godteri når du føler for det.

Relaterte produkterVis alt