Det er enkelt å så tomater fra frø og følge den fantastiske forvandlingen fra frø til en plante full av tomater. Det viktigste er å starte i tide – mars og april er en perfekt tid å begynne på!
Det finnes mange tomatsorter å velge mellom, og det er lett å bli overveldet. Alle tomatsorter som selges hos de større frøfirmaene, er gode valg for hobbydyrkere. Det viktigste er å velge mellom høy- og lavtvoksende sorter, basert på plassen du har til dyrking. Deretter kan du velge etter farge, form og noen ganger også smak! Vil du ha flere tips, finner du dem blant våre andre blogginnlegg om tomater.
Såjord er finfordelt jord med lavere næringsinnhold enn blomsterjord. Den er enkel å bruke i små dyrkingskar og gir frøene en god start.
Blomsterjord har en grovere struktur og mer næring enn såjord. Det finnes mange typer jord å velge mellom, og de har ofte ulike navn. Det viktigste er å velge en næringsrik jord av høy kvalitet. Hvis du kan supplere med egen kompostjord, er det supert! Dyrker du i potte, er det spesielt viktig at jorden forblir luftig. Velg en jord som er godkjent for økologisk dyrking hvis du vil unngå mineralgjødsel.
Du kan bruke en plastboks fra grønnsaksdisken. Sørg for at det er et par centimeter mellom hvert frø. Du kan også så i en pluggkasse eller lignende, hvor du dyrker én plante i hver celle. Legg 1–2 frø i hver celle – tomatfrø spirer generelt godt. Det er viktig at dyrkingskaret har hull i bunnen, slik at vannet kan renne ut. Plasser et fat eller en brett under for å samle opp vannet.
Det er lurt å ha et lokk som slipper inn lys og holder på fuktigheten i jorden. Sørg for at sådden kan luftes ordentlig, slik at du unngår kondens som kan føre til mugg eller råte.
Tomater trenger mye vann. Samle regnvann hvis du har mulighet. Her kan du lese tips om hvordan du vanner smart.
Nyinnkjøpt jord eller kompostjord er full av næring. Etter hvert som plantene vokser, bruker de opp næringen, og du må tilføre mer flere ganger i løpet av sommeren. Velg gjerne en flytende, organisk plantegjødsel, som er enkel å dosere. Les mer om næring til tomater her.
Et vulkansk materiale som hjelper med å holde sådden passe fuktig og fri for mugg. Her kan du lese mer om hvordan du bruker vermikulitt.
Lecakulor er tørre leirballer som er bra å ha i bunnen av potten når plantene har blitt litt større. De gjør at vannet kan renne bort bedre.
Fra frø til din første modne tomat tar det minst tre måneder, ofte lenger. Ventingen er imidlertid verdt det mange ganger, og det er fantastisk morsomt å se hvordan plantene dine vokser!
Når plantene dine har fått sine karakteristiske taggete blader, er det tid for første omplanting. Foto: Annika Christensen
Plant om tomatplantene når det andre bladparet – de første bladene som ligner tomatblader – har vokst ut. Dette tar vanligvis rundt tre uker. Bruk blomsterjord og små potter. Sett planten så dypt i den nye potten at de første bladene er rett over jorden. Tomater kan danne røtter langs stammen, og ved å sette planten dypt utvikles rotsystemet bedre. Cirka to uker etter omplanting er det på tide å begynne å gi næring. Her kan du lese mer om hvordan du gir næring til grønnsakene dine.
Dyrker du tomater utendørs, kan du høste virkelig solvarme tomater.
Tomatplanter som får tilstrekkelig med lys blir kompakte og sterke. Tomatplanter som får for lite lys blir ranglete og svake. Hvis to tomatplanter vokser i hver plantebrikke eller -celle, fjerner du den svakeste av dem.
Høyvoksende tomater må bindes opp og tjuves. Når du tjuver tomater, fjerner du de små nye skuddene som vokser frem i vinklene mellom tomatgrenene og tomatplantens stamme. På den måten får tomatplanten energi til å utvikle flere og større tomater. Foto: Lovisa Back
Høyvoksende tomater kan ikke holde seg oppe på egen hånd. Du kan binde dem opp ved hjelp av snorer festet i taket i drivhuset eller til et planteoppheng som er stukket ned i jorden ved siden av planten. Busktomater trenger sjelden oppbinding, men hvis de står på en vindfull balkong, kan det likevel være en god idé å støtte plantene.
Noen tomatsorter danner nye skudd i grenvekkene, noe som naturligvis krever verdifull energi som ellers kunne gått til å utvikle tomater. Disse skuddene må fjernes (tjuves) for at planten skal gi størst mulig avling. På frøpakken står det om din sort er en som trenger tjuving. Dette må gjøres gjennom hele vekstsesongen.
For at tomatene dine skal sette frukt, må blomstene pollineres. Hvis du dyrker utendørs, tar insektene seg av dette – plant gjerne vekster som nyttedyrene liker. Hvis du dyrker i drivhus eller innendørs, kan du måtte hjelpe til med pollineringen. Rist forsiktig på tomatplantene av og til, det pleier å være tilstrekkelig.