MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Så om høsten

09. september 2021

Gjør sesongen lengre på naturens egen måte med høstsådd.

Ved å så om høsten legger du grunnlaget for en rekordtidlig start i hagen neste vår. Her gir vi deg tips på grønnsaker, krydder, og andre planter som passer perfekt å så på sensommeren og om høsten, helt frem til frosten dukker opp.

Hagen kler seg i høstens farger, og vekstsesongen nærmer seg slutten, men kanskje ikke helt… Her lister vi alle frø du kan bruke når du vil så om høsten. Vi har delt frøene inn i fire grupper:

  • Gruppe 1 – frø som sås innendørs året rundt
  • Gruppe 2 – frø som sås om høsten og som gir avling på senhøsten
  • Gruppe 3 – frø som overvintrer som små planter
  • Gruppe 4 – frø som skal ligge i jorden i vente på våren

Denne gruppeinndelingen vil du ikke finne på frøposene, men ved hjelp av bildene og tipsene her håper vi du vil få en høst fylt av smaker og dufter, og ikke minst en spennende vår i din hage.

 

Gruppe 1: Innendørs

Basilikum, koriander, og salat. 

Så innendørs hele året, og høst etter hvert. Under den mørkeste tiden på året kan plantene ha godt av litt ekstra belysning. 

Gruppe 2: Sensommer

Asiatisk kål, reddik, spinat, og vintersalat.

Så i august og september. Dette er sorter som både spirer og vokser hurtig. Den svalere dagstemperaturen gjør også at mengden skadeinsekter minskes. Høstes om høsten og tidlig vinter. 

Gruppe 3: Høst

Salatløk og vintersalat, men også velkjente blomster som blåklokke, busknellik, forglemmegei, mariklokke, stemorsblomst, og prestekrage. 

Så i september og oktober. Frøene rekker da å danne en bladrosett som overvintrer. Beskytt de små plantene med løv eller duk før frosten kommer. Det kan også være lurt å markere såstedet godt slik at du lett finner dem igjen når snøen har smeltet. Når lyset vender tilbake på våren begynner plantene å vokse, og du får en herlig tidlig start i hagen.

Gruppe 4: Senhøst

Grønnsaker som dill, gressløk, løk (løkfrø, ikke setteløk/matløk), gulrot, pastinakk, persille, persillerot, reddik, vinterreddik, salat, og skorsonerrot. En del ettårige sommerblomster kan komme i gang ekstra tidlig med høstsådd, f.eks. atlasblomst, blåklint, ridderspore, ringblomst, kaliforniavalmue, og valmue. Mange stauder egner seg også for høstsådd. 

Så i oktober og november, rett før frosten kommer. Frøene skal overvintre i jorden og spirer først når lys og varme vender tilbake om våren. Dette er naturens egen metode, og den passer først og fremst for frø som tåler kulde, eller som behøver kuldebehandling (stratifisering) for å spire. Om du sår for tidlig rekker frøene å spire, og de små plantene kan ta skade om vinteren. Om frosten derimot kommer deg i forkjøpet kan du likevel forsøke å så, men dekk frøene med litt jord. 

Du rekker å få gjort mye ved såing om høsten, og du kan se frem mot en rekordtidlig avling. Men tenk på å bearbeide jorden godt, og luk bort alt ugress ettersom du ikke kan gjøre dette om våren uten å forstyrre de små, spirende plantene. Vinterfukt kan føre til at frøene råtner, og det er derfor viktig med løs og veldrenert jord. 

Det er lett å glemme akkurat hvor frøene er sådd, så merk såraden godt slik at du finner den igjen når snøen forsvinner. Å dekke den med en sandrad kan være en god metode når du sår om høsten. 

Lykke til med din høstsådd!

Relaterte produkter