MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Biohumus gir røttene livskraft, og plantene blir store, sterke og sunne

14 March 2024

En person som står utomhus och blandar Biohumus i jord.

For at plantene vi dyrker skal ha det bra, er de avhengige av samspillet mellom mykorrhizasopp, bakterier og annet mikroliv. Når vi tilfører slike mikroorganismer, styrker vi dette samspillet og får sunnere planter. Biohumus inneholder gode mikroorganismer som gjør jorden fruktbar og full av mikroliv. Her forklarer vi hvordan du kan bruke Biohumus!

Livet for en plante i et innemiljø er mer stressende enn for en plante som lever ute i naturen. Inne er forholdene helt annerledes enn ute. Det er tørrere luft, mindre lys og en annen jord. Det er fra jorden planten henter både næring og vann. Hvis jorden er dårlig, kan ikke røttene utvikle seg og ta opp vann og næringsstoffer på en effektiv måte. Planten blir dermed svekket og rammes lettere av skadedyr og soppsykdommer.

Hva er Biohumus?

Biohumus er vermikompost, som finnes overalt i jorden der det lever meitemarker. Biohumus inneholder levende mykorrhiza og bakterier, plantehormoner og humus som gjør jorden full av liv. Ved å tilsette Biohumus styrkes planten, ettersom mikrolivet gjør at røttene lettere tar opp næring. Plantene tåler angrep fra skadedyr og sopp bedre, som for eksempel skjoldlus, meldugg og sørgemygg. Det fine er at Biohumus fungerer like bra i en blomsterpotte som ute i naturen! Plantene utvikler et stort og friskt rotsystem som gir optimal vekst, blomstring og avling.

Hvordan bruker jeg Biohumus?

Du trenger ikke være redd for å overdosere Biohumus, da det er mildt mot røttene. Du bør imidlertid ikke plante i ren Biohumus, da dette blir for kompakt. Biohumus reduserer behovet for plantevernmidler ettersom det styrker plantenes naturlige motstandskraft. I tillegg kan du redusere mengden gjødsel, ettersom røttene lettere tar opp næring når jorden inneholder mange mikroorganismer. Biohumus forbedrer jordhelsen gjennom hele året, både for innendørs og utendørs dyrking.

leafs_double_new.svgHer er noen enkle tips om hvordan du kan bruke Biohumus til å forbedre plantehelsen

Såing av frø med Biohumus

Siden Biohumus er mild mot røttene og inneholder plantehormoner, egner det seg utmerket til såing og planting av stiklinger. Med Biohumus i jorden gror frøene lettere, og røttene vokser godt og gjør at tynne planter kan motstå soppsykdommer og skadedyr bedre.

 1. Bland 1 del Biohumus med 10 deler såjord.
 2. Hell blandingen i såpotter og dekk frøene med gjennomsiktig plast for å bevare fuktigheten i jorden. Sett fart på spiringen med en varmematte, eller plasser pottene på et varmt sted.
 3. Vann jorden ovenfra før du planter frøene
 4. Plant frøene i henhold til anvisningen.
 5. Se til frøene daglig, og vann med en sprayflaske ved behov til frøene har grodd. Deretter kan du vanne med kanne.

Omplanting av potteplanter

Et godt tidspunkt for å plante om potteplantene er om våren, når det blir lysere ute. Biohumus gir potteplantene ekstra vekstkraft når du planter dem om. De første ukene etter omplantingen kommer planten til å bruke energien sin på å danne nye røtter. Etter hvert kan du tydelig se at planten begynner å få ny vekstkraft, danne nye blader og vokse mer.

 1. Løsne den gamle potten forsiktig og rist av den gamle jorden
 2. Bland 2 deler Biohumus med 8 deler naturgjødslet blomsterjord, og fyll bunnen av den nye potten.
 3. Sett planten i potten og fyll på med jordblandingen. Pass på at du fyller jordblandingen overalt, slik at alle røttene er i kontakt med jorden.
 4. Vann rett etter planting, slik at vannet finner veien ned i potten.
 5. Spray plantene regelmessig. De fleste planter trives bedre med høyere luftfuktighet.

Frisk opp eksisterende pottejord

For å være ærlig er det ikke alltid vi har energi og lyst til å plante om potteplantene våre. Da kan vi gjøre det «nest beste» i stedet, noe som også gir gode resultater. Forbedre den eksisterende pottejorden med Biohumus. Du kan også benytte anledningen til å stikke en næringspinne i jorden. Planten vil få det bedre, akkurat som ved omplanting. Forskjellen er at hvis røttene står for trangt i potten, blir ikke veksten like stor som ved omplanting i en større potte.

 1. Legg et par centimeter med Biohumus over jorden i potten.
 2. Stikk en næringspinne ned i jorden.
 3. Hver gang du vanner, spres de gode mikroorganismene og næringsstoffene i jorden og pleier plantens røtter.

Frisk opp fjorårets jord i drivhuset med Biohumus

I stedet for å kjøpe nye sekker med jord og bytte ut den utarmede fjorårsjorden, kan du gi den nytt liv. Med Biohumus og en organisk plantenæring eller gjødsel får du en fin jord å dyrke grønnsaker i også i år! Biohumus gjør avlingen større og mer velsmakende.

 1. Legg 1–2 cm Biohumus over alle bed, og spre også ut gjødselen.
 2. Bland det deretter inn i det øverste jordlaget. Bruk en kultivator eller fingrene.
 3. Vann

Biohumus-te

Biohumus har også god effekt når det blandes med vann. Du kan bruke vannet både til å vanne plantene og til å spraye bladene med, som en styrkende bladtonic. Det er enkelt å lage Biohumus-te. Slik går du frem:

 1. Fyll en sokk eller et stoffstykke med et par desiliter Biohumus, og knyt igjen.
 2. Legg Biohumus-sokken i en 10-liters vannkanne.
 3. La stå og trekke over natten.
 4. Dagen etter kan du klemme ut sokken i vannet, og deretter bruke vannet til å vanne plantene eller spraye bladene med.
Relaterte produkterVis alt