Har du noen gang prøvd å ta stiklinger av potteplantene dine? Kanskje kan du det allerede eller du vil gjøre et forsøk? Å ta stiklinger er en enkel og morsom måte å formere potteplanter på. Vi forklarer de vanligste teknikkene som ofte brukes for å stiklingsformere potteplanter.
Visse planter formerer du ved å ta en gren, andre ved å ta et blad. Ulike planter krever ulike teknikker. Praktspragle og pelargonia er bra planter å begynne med hvis det er første gang du tar en stikling. For å formere disse plantene tar du en såkalt toppstikling. Hvis du formerer en begonia eller svigermorstunge, tar du i stedet en bladstikling.
På svigermorstungen skjærer du av et blad på planten, klipper bladet i flere deler, noen centimeter brede, og setter dem ned i jorden og vanner.
På begoniaen tar du et blad som du klipper av stilken på, og deretter deler du bladet i flere deler avhengig av hvor stort det er. Det viktige er at hver del har bladnerver fordi det er der røttene dannes. Siden setter du ned delene i jorden og vanner.
På visse planter tar du bare av ett blad som du planter i jorden og vanner, f.eks. saintpaulia.
Det er egentlig ingen fordel ved først å sette stiklingen i vann. Annet enn at det er fint og at det ser herlig ut når det begynner å danne seg røtter. Røttene som dannes når du setter stiklingen i vann, kalles vannrøtter. Når stiklingen siden plantes om i jorden, dannes det nye røtter. De kalles jordrøtter. Da har vannrøttene ikke lenger noen funksjon.
Mange synes at det fungerer bra å sette stiklingen i vann og la den danne røtter, for så å plante den i jord. Andre foretrekker å plante direkte i jord. Prøv deg frem og se hva som fungerer best for deg.
Når du tar stiklinger er det viktig at du alltid bruker hvasse og rene verktøy. Hvis ikke, kan det finnes bakterier på redskapene som overføres til stiklingen slik at den dør.
Det fungerer utmerket å trykke toppstiklinger ned i dyrkingsplugger. Pass bare på at hullet i pluggen er litt dypere og større, og trykk så ned stiklingen.
De fleste stiklinger krever høy luftfuktighet, så det kan være smart å plante dem i minidrivhus.
Den beste tiden å ta stiklinger er fra tidlig vår frem til høsten.