MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Tørk eller frys tomatene dine

28. november 2024

Det finnes mange måter å ta vare på dine egenodlede tomater på, så de ikke går til spille hvis du ikke rekker å spise dem opp i løpet av sommeren og høsten. Har du dårlig tid, er det kanskje aller best å tørke eller fryse tomatene slik at du kan ta dem frem til matlagingen om høsten og vinteren. Vil du bruke litt mer tid på kjøkkenet, kan du allerede nå koke en god tomatsaus.

Er det ikke fantastisk å kunne plukke sine første solmodne tomater og lage en deilig salat om sommeren? Har du dyrket mye tomater, vil snart plantene bugne av så mye frukt at du knapt rekker å spise alt. Da er det godt å kunne foredle og lagre tomatene dine, slik at du kan nyte dem hele året.


I denne artikkelen hjelper vi deg med å fryse, tørke og semitørke tomatene dine. Vi deler også noen herlige oppskrifter og gode tips, slik at du kan få tomatavlingen til å vare hele året.

Har du mange småskadde eller «mindre pene» tomater, er de utmerkede til både tørking og tomatsaus. Derimot bør du aldri bruke råtne, angrepne eller mugne tomater.

Frys tomatene dine

Den kanskje enkleste måten å ta vare på alle dine modne tomater, er å fryse dem. Du kan fryse tomatene i forskjellige konsistenser: hele, stykkfryste biter eller moste. Tomatene som er fryst, er ikke så morsomme å bruke i salater, fordi de blir ganske slappe i konsistensen. I varm matlaging passer de derimot ypperlig! Frys tomatene i poser eller bokser på cirka 500 gram, og ta dem frem når du har lyst på en god gryte om høsten eller vinteren.

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_2.png

Tørk tomatene dine

Å tørke tomatene er en av de beste måtene å ta vare på avlingen og få den til å vare lenge. Skjær tomatene i 3–4 mm tynne skiver – tørketiden vil avhenge av tomatenes vanninnhold, tykkelsen på skivene, luftcirkulasjonen og luftfuktigheten. Du kan tørke alle slags tomater, men noen sorter passer bedre enn andre – aller best er det å bruke tomater med fast fruktkjøtt og litt tykkere skall. Tomater med tynt skall og mye væske spises best nyskåret.

Det beste resultatet får du ved å tørke tomatskivene i en tørkeovn på 40 °C i 4–5 timer. Har du ikke en tørkeovn, kan du også bruke en vanlig ovn. Sett ovnen på laveste temperatur, og la ovnsdøren stå på gløtt for å få god luftcirkulasjon. Det er litt vanskeligere å få tomatskivene helt tørre og sprø i en vanlig ovn.

Når du har tørket tomatskivene i tørkeovn eller vanlig ovn, kan du legge dem i en glasskrukke med lokk. Sett dem mørkt – da beholder de både fargen og den intense tomatsmaken i flere år (forutsatt at de er helt tørre, ellers risikerer du mugg). Så kan du ta så mange skiver du trenger, marinere dem i olje eller male dem til tomatpulver for bruk i gryter eller sauser.

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_3.png

Semitørkede tomater

Vil du ikke tørke tomatene like mye, kan du semitørke dem. Egenodlede cherrytomater blir utrolig gode hvis du halverer dem og legger dem i en ildfast form med snittsiden opp, sammen med hvitløk, sitron og urter etter smak. Dryss litt salt over tomatene, sett ovnen på 125 grader og la tomatene stå i ovnen i cirka 2 timer. De blir utrolig gode for eksempel på bruschetta eller som tilbehør til en pai eller ovnsbakt gresskar. De semitørkede tomatene bør oppbevares i kjøleskap og har ikke like lang holdbarhet som helt tørkede tomater, men de smaker fantastisk godt!

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_4.png

Grønn eller rød tomatsaus

Til denne oppskriften kan du bruke alle slags tomater, både røde og grønne. Juster sødmen og syrligheten etter smaken på tomatene dine. Den grønne tomatsausen trenger kanskje litt mer sødme. Du kan også variere med ulike krydder. Med oregano vil du få assosiasjoner til pizza, og med basilikum får du en deilig pastasaus. Variasjonene er mange og smakfulle!


Du trenger:

  • 1 kg tomater
  • 1 gul løk
  • 1 ss olivenolje
  • ½ ss honning eller sukker (det søte)
  • ½ ss sitronsaft, limesaft eller eplecidereddik (det sure)
  • Chili etter smak
  • Ferske eller tørkede krydder (f.eks. basilikum, persille, koriander)
  • Nykvernet svart pepper
  • Salt

 

Slik gjør du:

  1. Hakk tomatene grovt og løken fint.
  2. Varm oljen forsiktig i en gryte, gjerne av støpejern, og ha i hakket løk, chili og svart pepper. Olivenoljen tåler ikke for høy varme, så unngå å steke løken.
  3. Når løken er myk og lett gjennomsiktig, tilsett tomatene, det søte og det sure. Skru ned til lav varme og la det småkoke lenge, minst 45 minutter.
  4. Vil du ha en tynnere saus, kan du spe med vann.
  5. Til slutt tilsetter du salt og ferske krydder. Smak til, la sausen avkjøles, og hell den på en ren glasskrukke.

Tomatsausen blir enda bedre og får mer smak fra de ferske krydderne hvis den får stå et døgn før bruk.