Tulipanene kommer opprinnelig fra Midtøstens fjellområder og det finnes skrifter som viser at de ble dyrket der allerede på 1000-tallet. Tulipanene kom til Europa først på 1500-tallet, og det som da var Holland, det landet som ble mest forbundet med tulipandyrking.
Disse praktfulle løkvekstene ble enormt populære og i 1630-årene inntraff den såkalte tulipanmanien, hvilket anses å være verdens første spekulasjonsboble. Etterspørselen etter de polkagrisstripete tulipanene – som var de mest populære i Holland på den tiden – vokste med en sånn fart at prisene på en løk etter kort tid kom til å tilsvare datidens verdi av et hus.
Men som alle bobler sprakk den plutselig, og takket være det, fikk tulipanene en fantastisk spredning og finnes nå tilgjengelig i tusentalls sorter og fargekombinasjoner. Akkurat når tulipanen kom til Sverige er uvisst, men den første dokumenterte tulipandyrkningen fantes i Olof Rudbecks botaniske hage i Uppsala i 1685.
Tulipanen er en slekt i liljefamilien og er en løkvekst som plantes om høsten for å blomstre påfølgende vår og forsommer. I dag finnes det mer enn 6000 sorter som deles inn i ulike grupper, blant annet enkle- og doble tulipaner, liljetulipaner, triumphtulipaner, frynsete tulipaner, papegøyetulipaner, osv. På 1800-tallet ble gruppen Darwinhybrider introdusert, hvor flere av dagens mest populære sorter stammer fra. Sorten Apeldoorn kom på 1950-tallet og er svært populær i dag.
Tulipanløker kan plantes fra september og frem til telen setter seg i jorden. Plant helst tidlig på høsten når løkene er i best forfatning; da får de god tid til å rote seg før vinteren kommer. Men vent til sommervarmen har gitt seg, for om jorden er form varm når løken plantes, kan det forstyrre hvilen som løken befinner seg i. Resultatet blir da at løken våkner og kommer opp allerede om høsten og deretter fryser i hjel. Skal du ikke plante med en gang, er det lurt å åpne løkposen for å minimere risikoen for fukt og mugg i forpakningen. Oppbevar dem dessuten på en mørk og sval plass. Sent plantede løker kommer opp litt senere om våren.
Løkene skal plantes i veldrenert jord, da de råtner om de står i for fuktig jord. Bruk gjerne løkjord eller en sandholdig jord blandet med benmel som gir løkene de beste forutsetningene for å klare vinterkulden samt gjør dem mindre mottakelige for soppangrep. Vil du gi tulipanløkene et ekstra næringskick, skal du gjødsle med litt blodmel om våren før blomstringen begynner. Det øker også sjansen for at tulipanene danner sideløker og dermed sprer seg. Tulipaner som blir høye bør ikke plantes der det er kraftig vind. På utsatte steder kan man med fordel velge lave tulipaner.
Løkene bør plantes med den spisse enden opp, men de kommer til å vokse og blomstre også om man planter løken opp ned, men de kommer da litt senere. Flerårige tulipaner plantes gjerne nær sene stauder, da stauden prakt vil dekke over den døde tulipanens visnede blader. Alternativt planter man i en løkkurv og kan dermed flytte de visne tulipanene til en bortgjemt del av hagen.
Grav en grop i jorden og plant løken på en dybde som er 2-3 ganger løkens høyde. Sett løkene i grupper på 5-10 stykker for å skape fine fargegrupperinger i hagen og for å få en fyldigere rabatt. Man kan forlenge fargespillet i tulipanrabatten ved å plante løkene på ulik dybde samt snu noen løk opp ned, ettersom de da bruker ulik tid på å komme opp. Vann i forbindelse med plantingen for å stimulere rotdanningen. Skulle våren være tørr, må du kanskje også vanne underveis. Om høsten kan du legge høstløv over for å dekke jorden og gi ekstra beskyttelse. Om vinteren legger snøen seg som et beskyttende teppe.
Om man ikke har plass i rabattene, eller kanskje trenger å ha oversikt over de glupske rådyrene, kan man prøve å plante tulipanene i krukker og kar med sandholdig jord. Denne settes ut om høsten for å gi løkene den kulden de trenger. Når vinteren kommer settes krukkene frostfritt og beskyttet fra mus. Til våren settes krukkene ut i drivhus eller uterom for å begynne blomstringen. Vanne tulipanene når det ser ut som at jorden begynner å tørke. Er det veldig mørkt, kan du benytte ekstra lys for at tulipanene ikke skal bli bleke og fargeløse.
Det finnes tulipansorter som kommer igjen år etter år, men de fleste sortene kommer bare til å blomstre praktfullt den ene våren etter de er plantet. Kommer løkene igjen neste sesong er det fordi gunstige forhold har latt dem danne sideløker. Mange av de moderne tulipanene har ikke tilstrekkelig med energi etter hver blomstring for å kunne danne sideløker. Det kan være vanskelig å vite hvilke sorter som klarer å spre seg, men et sikkert kort for flere års blomstring er Apeldoorn.
Om sorten ikke forventes å komme igjen, kan du ta løken opp fra rabatten og plante nye løker igjen om høsten. Som med all dyrking, er det lurt å la jordflekken hvile og heller plante tulipaner på nye spennende plasser i hagen. De gamle løkene kan du grave ned på en mindre synlig plass og neste vår får du kanskje blomster, riktignok med ulik størrelse og høyde, men de kan kanskje brukes som snittblomst. Skal løkene stå igjen, kan man samle dem sammen og ta en gummistrikk rundt de visne bladene slik at de ikke står og breier seg i rabatten.
Tekst: Marie Onäng