Løk er en smaksforsterker i de fleste matkulturer. Enda mer smakfullt blir det med egendyrket løk. – Det er enklest å lykkes med varmebehandlet setteløk, sier Maj-Lis Pettersson, hageekspert.
Siden Nelson innførte varmebehandlet setteløk i sitt sortiment i 2006, har salget økt for hvert år som har gått. En av dem som anbefaler denne sorten, er Maj-Lis Petterson på Sveriges lantbruksuniversitet, også kjent fra det svenske radioprogrammet Odla med P1.
Et kjent problem for alle som dyrker løk, er de plutselige kuldeperiodene om våren eller forsommeren. Kulden får løken til å blomstre for tidlig, som gjør at den i bunn og grunn blir ubrukelig. Med varmebehandlet løk reduseres denne risikoen betydelig. Denne typen setteløk var lenge forbeholdt yrkesdyrkere, men har vært mulig å kjøpe for forbrukere i et par år nå.
– Jeg ble ordentlig glad da den varmebehandlede løken så dagens lys, for jeg har i tidligere år hatt en del planter som har slått ut i blomst, og da er det ikke så mye å ta vare på. Blomstringen skjer ved lav temperatur og det er ikke noe vi kan påvirke på noen måte, sier Maj-Lis Pettersson.
Varmebehandlingen pågår i tre måneder og gjør at de fleste blomsteranleggene forsvinner. Behandlingen ødelegger ikke kvaliteten på noen måte, men man bør vanne litt mer når man planter løken ettersom den har lavere væskevolum.
– Nå fås også rødløk som er varmebehandlet, og det er veldig gunstig ettersom den røde løken har enda større tendens til å blomstre, forteller Maj-Lis Pettersson.
Hun er en av mange som gjerne planter løk i jorden om våren og er i dag selvforsynt med både gul og rød løk hele året.
– Jeg dyrker både gul og rød løk hvert år, men også hvitløk, gressløk og luftløk. Noen år har jeg også dyrket kjempeløk, og det er en opplevelse. De blir kjempestore og er gode å ha i salater ettersom de ikke er så sterke, forteller Maj-Lis Pettersson.
Løk er artig og givende å dyrke. Men det er viktig at løken får en jevn, fin fuktighet i forbindelse med at man setter den og noen uker fremover. Er jorden tørr før man skal sette løken, bør jorden vannes godt og stå et døgn. Dessuten kan det være greit å vite at den gule løken er enklere å få god størrelse på, i forhold til rød løk.
TEKST: KARIN SPJUTH / TRÄDGÅRDSLANDET 2010 / FOTO: ANNIKA CHRISTENSEN