MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk pelargonia

12. januar 2022

Pelargoniaen er litt av en klassiker. Til tross for at den har sin opprinnelse fra langt mer sydlige breddegrader, er det en av våre vanligste potteplanter. Med sin sjenerøse blomstring er det veldig lett å like den!

Det finnes mange ulike sorter og arter av pelargonia. Den aller vanligste gruppen er zonalpelargonia, som i sin tur har en rekke undergrupper som f.eks. enkeltblomstrende og dobbeltblomstrende samt tulipan- og kaktuspelargonia. Vet du hvordan du kjenner igjen en zonalpelargonia? Jo, på den mer eller mindre synlige ringen på bladet.

Blant andre grupper har vi engelsk pelargonia, duftpelargonia og hengepelargonia som vi vanligvis ser i balkongkasser eller ampler. Pelargonia passer bra både innendørs og utendørs i potte samt i ampel, balkongkasse eller bed om sommeren. Pelargonia er en favorittblomst hos mange og vi kan forstå hvorfor.

Hvorfor så pelargonia fra frø?

Med stiklingsformering kan en pelargonia leve i mange år – både hjemme hos deg og hos dine venner – og da er det ekstra gøy å ha dyrket den frem selv fra frø. Selv om det tar litt tid, er det ikke særlig vanskelig å dyrke frem egne planter.

Nelson_Garden_cultivate_geraniums_image_3.jpg

Så pelargonia

Det er best å så pelargonia tidlig på året. Har du tilgang til plantelys, kan du godt så dem allerede i januar eller februar. Da rekker de å blomstre allerede på begynnelsen av sommeren. Hvis du ikke har ekstra belysning, er dagslyset ikke optimalt før i mars–april for at småplantene skal trives.

Frøene sås spredd i fuktet såjord. Frøene trenger lys for å spire, men det er bra å toppe med et tynt lag jord eller vermiculite. Helt bar jord gjør at frøsådden lett tørker ut, så det er viktig at jorden holdes fuktig. Bruk gjerne en eller annen type minidrivhus (tak eller lokk som slipper gjennom lys) som hjelper til med å holde på fuktigheten.

Pelargoniafrø gror best ved 21–25 °C (en varmematte er toppen!). De pleier å spire etter 4–10 dager, og deretter er det bedre å la dem stå litt svalere, ved ca. 18 °C. Har du plantelys, kan du la det være tent 14–17 timer per døgn.

Plante om og flytte ut pelargonia

Når plantene har fått minst to blader i tillegg til de første hjertebladene, kan du plante dem om slik at du har en pelargonia i hver potte. Bruk blomsterjord, den inneholder mer næring enn såjord. Tenk på at en liten plante i en stor potte lett kan få for mye vann. Da kan det være bedre å plante om trinnvis til større potter (hvis du orker og har tålmodighet til det).

Pelargonia er sensitive for frost, så vent med å plassere dem ut til våren har kommet for godt og faren for frost er over. Pelargonia kan plantes i bed, men dyrkes vanligvis i potte.

Nelson_Garden_cultivate_geraniums_image_2.jpg

Stelle pelargonia

Pelargonia elsker varme og sol! Sørg for å vanne dem regelmessig og gi næring. Hvis du dyrker i potte, er det viktig at jorden er godt drenert og passe fuktig for at pelargoniaen skal ha det bra. Leirpotter er vakre, men slipper ut mer fukt og må derfor vannes litt oftere.

Bryt bort visne blomster etter hvert, så fortsetter pelargoniaene å blomstre. Sørg også for å gi dem næring hele sommeren frem til noen uker før du tar inn plantene for vinteroppbevaring.

Overvintre pelargonia

Pelargonia er sensitive for frost og mange velger å dyrke dem som ettårige blomster, men det er vel verdt å ta vare på dem over vinteren! Pelargonia som overlever vinteren, blir ofte både større og vakrere. Dessuten kan du få flere planter ved å ta stiklinger av dem.

Hvis du har tilgang til et svalt rom med ca. 8–10 grader og dessuten har plantelys, er dette optimalt for overvintring av pelargonia. De fleste pelargonia klarer seg bra også i en litt svalere romtemperatur i ditt lyseste vindu. Vann svært sparsomt og ikke gi næring hvis pelargoniaen er i hvile.

Hvis du har blomstrende planter fremme i romtemperatur og med plantebelysning, kan du godt gi dem litt næring. Det samme gjelder hvis du dyrker pelargonia i en hydroponisk dyrking om vinteren. 

Hvis du har pelargonia stående i vinduet, merker du sikkert når den begynner å våkne til liv! I mars begynner lyset å komme tilbake i mesteparten av landet og vinterhvilende planter begynner å vokse. Hvis du har dem stående i en sval kjeller, er det nå på tide å ta dem frem. Pass på å beskjære trøtte grener og plant eventuelt om med litt mer jord.

Nelson_Garden_cultivate_geraniums_image_4.jpg

Ta stiklinger av pelargonia

Selv om pelargonia som oftest overvintrer fint, kan plantene bli litt slitne etter en stund. Å ta pelargoniastiklinger går ganske enkelt ut på å lage nye planter av de gamle. På den måten får du flere planter uten at du må begynne på nytt fra begynnelsen!

Høsten er den beste tiden for å ta stiklinger. Ta stiklinger fra dine sterkeste planter som fortsatt er i vekst. Stiklingene trenger litt tid for å slå rot. Sett stiklingene i vann eller jord. Det hersker litt uenighet om hvilken metode som er best, men begge fungerer.