MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Reconnect to nature
  • forbruker@nelsongarden.no
  • 55 17 61 60

Dyrk chili

09 July 2021

Gjør slik: Dyrk chili

1. Fyll en potte med såjord og plant frøene. Strø over vermikulitt eller et 0,5 cm tykt lag såjord. Fukt med vann fra en sprayflaske og plasser potten varmt, for eksempel over et varmeelement eller på en varmematte (chilifrøene gror ikke under 20 grader). Et minidrivhus er foretrekke for å holde fuktigheten på et jevnt nivå.

2. Når frøene spirer, det kan ta alt fra 7 til 30 dager avhengig av sort, skal de flyttes til et svalere og lysere sted for at de ikke skal bli lange og hengslete. Ekstrabelysning legger til rette for å få kraftige planter.

3. Når røttene begynner å stikke ut under pottene og plantene har fått to bladpar etter hjertebladet, må de pottes om til større potter fylt med næringsrik jord. En firkantet potte er å foretrekke ettersom røttene da oftere støter på potteveggen, noe som oppmuntrer dem til å vokse mer.

4. Noen uker etter ompottingen begynner næringen i den nye jorden å ta slutt – begynn da å vanne med næring. Etter ytterligere noen uker stikker røttene ut av bunnen av potten og da skal planten igjen pottes om. Når risikoen for nattefrost er over, plantes plantene ut for eksempel i drivhus eller i krukker på altanen. For at chiliplanten skal trives hele sesongen, bør krukken den står i romme minst 10 liter jord.

5. Plukk bort de første fruktemnene som kommer på chiliplanten. Det gir en kraftigere plante med større avling.

6. Når chiliplanten får sin endelige farge er de modne og klare til å høstes. Bruk dem ferske i matlaging eller tørk dem. Ved tørking deles fruktene på langs og tørkes i ovnen på 50 grader. Oppbevar de tørkede chiliene i en lufttett boks med lokk, så holder de til neste år. Man kan også lage chilisalt, fryse eller røyke fruktene for lenger oppbevaring.

Styrken på chili

Styrken på chili måles i scoville, en skala som varierer fra én til over en million scoville-grader. For at man litt enklere skal vite hvor sterk chilien er, har Nelson Garden laget en forenklet skala fra én til fem, der én er den mildeste. Mye av styrken sitter i frøene og frøfestet – vil du redusere sterkheten er det bare å ta bort disse delene av frukten.