Chili har lang utviklingstid, så sørg for å så i tide. Det finnes en rekke farger, former og for ikke å snakke om styrken til chili! Den mildeste smaker nesten som pepper, mens den sterkeste chilien er nesten like sterk som pepperspray! Å dyrke chili er ikke vanskelig og her forklarer vi steg for steg hvordan du lykkes med chilien din.
Planten tilhører søtvierfamilien hvor vi også finner planter som tomat, physalis, potet og tobakk. Chili kommer opprinnelig fra Mexico, men i dag brukes den til matlaging over hele verden. Det finnes chili med ulike styrker for enhver smak. De mildeste smaker nesten som paprika, mens de sterkeste er nesten like sterke som pepperspray. Denne graderingen av styrke blir målt i scoville eller scovillegrader. Spranget er stort fra paprika, som er den mildeste og snilleste varianten med sine 0 scoville, og opp til verdens sterkeste chili, Carolina Reaper, med sine nærmere 2 000 000 scoville.
Det finnes flere forskjellige typer chili, men noen av de vanligste er Capsicum annuum, Capsicum baccatum og Capsicum chinense. Av disse tre artene er chinense best egnet til å starte avl allerede i desember fordi de har lengst utviklingstid. Sorter fra arten baccatum kan du vente med å så til januar – februar og annuum-sorter du kan dyrke i hele perioden januar – april.
Slik sår du chili
Når plantene har utviklet karakterbladene sine (bladene som kommer etter de første hjertebladene) og blitt så store at du kan håndtere dem uten at plantene går i stykker, er det på tide å potte om chiliplantene dine. Chili kan plantes dypere. Vår egen Tomat & Chilijord anbefales til bruk ved ompotting av stiklinger og til etablerte planter. Plant slik at det aller første bladparet havner på jordnivå. Sørg for å holde vanningen jevn eller plasser pottene på en vanningsmatte der de kan absorbere væsken de trenger. Et par uker etter transplantasjonen kan du forsiktig begynne å gi plantene næring slik at de vokser bedre.
Ompott gjerne chiliplantene dine et par ganger slik at de har nok plass til at røttene kan vokse seg sterke. Vær litt forsiktig når du skifter krukke. Røttene til chiliplanter er følsomme og liker ikke for hard behandling. For at chiliplanten skal utvikle seg gjennom sesongen, bør den siste potten romme minst 10 liter jord.
Lys og temperatur er avgjørende for plantenes vekst og balansen mellom disse to faktorene er viktig for alle planter. Er det varmt og for lite lys, vil plantene utvikle seg fort til å bli spinkle og lange. Gir vi nok lys, og eventuelt senker temperaturen med noen grader, får vi en langsommere utvikling Til gjengjeld blir plantene kompakte i veksten og på den måten sterke. Chili er varmekjær, så temperaturen under dyrking kan gjerne ligge mellom 15-20 grader og helst med et vekstlys over, da vi starter dyrkingen på en tid av året hvor det er lite dagslys.
Chiliplanter trives ikke i kulde, så hold plantene innendørs så lenge temperaturen om natten er under 10 grader. Overgangen fra innendørs lys til sterkt utendørs sollys er tøff for plantene, og derfor er herding så viktig. La plantene venne seg til sollyset og luften ved å sette dem i halvskygge noen timer de første dagene. Plasser deretter chiliplantene dine på et solrikt og varmt sted. Plantene trenger ganske mye vann, men vann heller litt og ofte i pottene, enn mye og sjelden. På de skikkelig varme sommerdagene er det godt å vanne både morgen og kveld.
Det er selvfølgelig også mulig å dyrke chili innendørs, hele året eller hvorfor ikke prøve å dyrke chili hydroponisk? Det er også mulig!
Om du skal toppe eller ikke toppe chiliplantene dine kommer litt an på hvilken sort du dyrker. Dyrker du litt lavere chilisorter kan du knipe av toppen når de har begynt å gro. Dette kan gjøres etter det tredje – femte bladparet. Når vi klyper toppskuddet vil dette stimulere planten til å sette flere nye sideskudd og gi oss en buskete og tett plante. I tillegg blir toppen en ny plante hvis du planter den i litt jord.