MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Slik velger du riktig jord

18 January 2022

God jord er grunnleggende for plantenes trivsel. Akkurat som folk er plantene forskjellige, og behovet for jord kan variere fra frø til voksen plante. Her er noen tips for hva du bør tenke på når valg av jord skal tas.

Plantene har ulike behov, ønsker og drømmer om å bli store og sterke med overdådig blomstring. Godt tilpasset jord med rikt mikroliv som skaper et sunt miljø for røttene er grunnleggende. Jorden vi kjøper har som regel en balanse mellom mineralske partikler, gjødsel og nedbrutte plantematerialer, som for eksempel kompostert hageavfall. Enkelte jordblandinger er tilsatt biokull, som for eksempel Premium Krukkejord. Biokull tar til seg næring som frigis til jorda over tid, og som gir en jevn næringstilgang for plantene våre. Med en hel del ulike krav kan du få tak i jordblandinger som er tilpasset akkurat den planten du ønsker å dyrke. De fleste plantene i vekst ønsker seg en veldrenert og levende jord.

Alt starter med et frø

Når du skal så frø er det viktig med en god såjord som er mild, porøs og har lavt næringsinnhold slik at de spede rottrådene ikke blir svidd. Frøet har nemlig med seg en liten nistepakke som gir planten all den næringen som trengs for å komme i gang. En såjord skal gi de små plantebabyene en myk start. Når såjorden er porøs og luftig holder den på fuktigheten uten å bli kompakt. I tillegg får de skjøre rottråder tilstrekkelig med oksygen, og de finner lett veien når de skal etablere seg. Nelson Garden Premium Såjord har et lavt næringsinnhold og er tilsatt steinmel som gir ekstra mineraler og god struktur. På den måten gir vi planten den beste starten i livet.

Nelson_Garden_Riktig_jord_image_3.JPG

Omplantingen

Når de små frøplantene er kommet godt i gang, og gjerne når de første ordentlige bladene titter frem, vil de ha behov for mer næring og større plass til røttene. Akkurat som oss mennesker trenger de mat, vann, lys og luft. Et godt sammensatt kosthold i form av en næringsrik god jord og jevn vanning vil gi optimal vekst på veien videre. Med tilsatt kompostert materiale og naturgjødsel, så vil Premium Blomsterjord gi småplantene akkurat det de trenger i lang tid fremover og sikre god vekst på veien til å bli store planter.

NB! Etter omplanting av frøplanter er det ekstra viktig å ha god balanse mellom lys og temperatur. Høy temperatur krever gjerne tilleggslys for å få en god vekst på de nye plantene. Dette gjelder spesielt i den mørke årstiden og tidlig på våren. Vi ønsker oss tette kompakte planter som er sterke når de skal plantes ut om våren og forsommeren.

Nelson_Garden_Riktig_jord_image_4.jpg

Andre potteplanter

Med sin langtidsvirkende gjødseleffekt vil Premium blomsterjord også være perfekt til alle planter som trenger mer plass og større krukker. Når du skal potte om inneplanter bør du sjekke at røttene fyller ut den gamle potta før de plantes om. Husk at enkelte planter, slik som Agapanthus, Sansevieria og Clivia, trives best når røttene har det litt trangt. Generelt er det lurt å ikke gi for stor krukke når du skal øke pottestørrelsen på inneplantene. Uansett hva du skal plante om, så bør plantekaret ha hull i bunnen for å oppnå god drenering. Med hull i bunnen vil overflødig vann renne ut og muligheten for oksygen til røttene øke betraktelig, slik at jord- og rotklumpen holder seg frisk og fin. Et tett plantekar vil fort gi dårlig miljø for røttene med overskudd av vann, råtten jord og anaerobe prosesser fordi oksygenet ikke kommer ned til røttene. Unntakene er selvsagt planter som skal stå med beina i vann slik som papyrus og andre sumpplanter.

Nelson_Garden_Riktig_jord_image_6.JPG

Ekstremt veldrenert

I motsatt ende av skalaen for sumpplanter finner vi orkideene, som virkelig ikke liker å stå med beina i vann. Orkideene krever en særdeles veldrenert jord med velegnet struktur. Orkidéjord kan nesten ikke kalles jord med sin grove sammensetning av bark, mose og litt mineralgjødsel. Røttene til orkideene har stort behov for oksygen, og henter i tillegg ut en del fuktighet fra lufta. Substratet som ligger rundt røttene skal hjelpe til med å stabilisere planten og holde på fuktigheten etter en skikkelig ukentlig gjennomvanning.

 

Planter med spesielle behov

Det er alltid en del planter som har spesielle krav til jord og miljø. Når vi dyrker i hagen og uterommet er det enkelt å legge opp til ulike soner med jord tilpasset planter med egne behov. Noen planter er ekstra næringskrevende, andre har stort behov for drenering, som for eksempel sukkulenter og andre planter trives best i sur jord. Dette er noen eksempler på behov vi kan legge til rette for. I et surjordsbed kan man gjerne fylle på med Hortensia- & Rhododendronjord, eller annen spesialjord med lav pH og mye humus. Denne jorden kan gjerne brukes når man skal plante nytt, eller bare vedlikeholde eksisterende planter.

Spesialjorden for surjordsbedet har også en porøs struktur med mye humuspartikler, som gjør at den holder godt på fuktigheten. Mange surjordsplanter vil ikke trives om de tørker for mye. To arter som liker jevn fuktighet er Hydrangea og Rhododenron. Dette er to kjente og kjære sorter med uendelig mange variasjoner i blomster og bladverk, så her er det bare fantasien som setter grenser for hvilke spennende sammenplantinger du kan lage, som i tillegg gir lang blomstring. Utover disse to er det flere spennende planter som egner seg i bed med sur jord, som gir blomstring fra tidlig vår til sen høst. Bonusen er at mange av disse i tillegg har et nydelig bladverk.

Noen stauder og mindre planter som trives i surjordsbedet er:

 • Kuleprimula
 • Rutelilje
 • Bispelue
 • Blå valmuesøster
 • Astilber
 • Lungeurt
 • Trillium
 • Hosta
 • Kinasøte
 • Pieris
 • Porselensanemone
 • Lyng
 • Hasselurt
 • Skyggesildre
 • Flekktvetann
 • Bregner

Dyrke i krukker ute

Et godt alternativ til dyrking i uterommet er å bruke krukker. På den måten har du enkel mulighet for å tilrettelegge for plantenes individuelle behov. En krukke kan fylles med akkurat den jorden som trengs, men husk igjen at det bør være hull i bunnen på plantekaret! Med Premium Krukkejord får plantene alt i ett med langtidsvirkende næring, mineraler og biokull. Denne jorden passer til de aller fleste planter uten helt spesielle behov.

Nelson_Garden_Riktig_jord_image_2.jpg

Skal vi dyrke mer spesialiserte planter, og ikke minst planter som krever mye krefter til å levere en god avling, så kan det være lurt å velge en jord som inneholder godt med kompostmateriale samt en naturgjødsel som gir næring til planten over lengre tid. Tomat & Chilijord har i tillegg steinmel som gir ekstra tilskudd av mineraler og god struktur til jorda. Tomater og chili trenger alle kreftene de kan få gjennom hele sesongen for å levere maksimalt med avling. Det er så gøy å dyrke ting du kan høste og spise!

Interessen med å dyrke spiselige vekster har virkelig fått fart de siste årene. Stadig flere opplever lykkefølelsen med å høste egne grønnsaker, frukt og bær. Dette er planter som ofte har en kort og intensiv vekstsesong og som vil trenge mye krefter for å levere en god avling. Urte- og grønnsaksjord er en jord som gir mye fart og god vekst til planter som har denne intensive vekstperioden. Er det frukt og grønt som trenger litt mer tid på seg til avlingen er klar, så kan det vært lurt å gi tilleggsgjødsel utover sesongen. Denne jorden, som flere av de andre, passer til økologisk dyrking.

Med riktig tilpasset jord er veien til grønnere fingre kortere enn du tror.