MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrke squash – kunsten å lykkes med squash

29. april 2022

Squash, zucchini, courgette, flaskegresskar. Kjært barn har mange navn!Squash er en av de enkleste grønnsakene i hagelandet. Eller grønnsak forresten, det er faktisk en urt, og squashen er urtens frukt. Squash er fantastisk å dyrke fordi den vokser veldig fort og gir store avlinger.

En allsidig plante

Squash kan dyrkes overalt, i en 10-liters potte på en varm balkong eller terrasse, i pallekarm, på friland, i drivhus eller til og med direkte i komposthaugen. Det viktigste er at plassen har mange soltimer per dag og at det er god plass. Sommersquash høstes og spises om sommeren, når frukten er cirka 15 cm lang. Jo mer man høster, desto flere frukter danner planten. Vintersquash (eller flaskegresskar som den også kalles) har litt fastere kjøtt og høstes sent på sommeren eller tidlig på høsten. Da rekker den å danne et tykkere skall som tåler lagring. Vintersquash kan oppbevares i vanlig romtemperatur i flere måneder. Man kan også spise squashens blomster.

Hvis du ikke rekker å spise opp all sommersquashen, går det bra å fryse den. Skjær den i skiver eller biter og kok i ett minutt. La deretter squashen avkjøles før du legger den i fryseren. Bra å ha til vinterens kraftige gryter!

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_4.jpg

Dyrke squash

Agurkplanter er sensitive for frost og vokser dessuten raskt. Derfor må man ha litt is i magen og vente til begynnelsen av mai før man sår squash. Plantene trenger 2–4 uker på å utvikle seg, så det er passe å plante dem ut i juni når det er garantert frostfritt ute. Finn favorittsorten i vårt frøsortiment. Prøv f.eks. våre klatrende sorter 'Black Forest' eller 'Ola Escaladora', som er enkle å høste når fruktene kommer høyere opp på planten.

Tre søstre

En god dyrkingsmetode for små arealer kalles for ”Tre søstre”. Det går ut på å dyrke mais, squash og bønner sammen i en liten gruppe. Maisen blir høy, slik at bønnene kan klatre på den. Bønnene binder nitrogen i jorden og gir squashen mye næring. Squashen dekker jorden og hindrer at ugress får feste. Det er dessuten bra for insektlivet i hagen å dyrke ulike avlinger sammen. Egnede sorter for Tre søstre-metoden er maissortene 'Sweet Nugget' eller 'Golden Bantam', squashen 'Emperol' eller 'Black Beauty' samt bønnene 'Blue Lake', 'Carminat' eller 'Neckargold'. Se vårt frøsortiment for flere sorter. 

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_1.jpg

Forkultivere squash innendørs

  1. Fyll såpotter med jord, det går bra med vanlig plantejord. Vann lett og plant deretter ett frø per potte, 2 cm dypt.
  2. Dekk pottene med et transparent lokk med luftehull og sett dem på et varmt sted, gjerne på en varmematte. Da beholder jorden fuktigheten og frøene spirer raskere.
  3. Når frøene har spirt, setter du dem litt svalere, men fortsatt lyst. Velg ditt lyseste vindu eller bruk plantebelysning.
  4. Så snart planten viser sine første karakterblader (etter de første to små hjertebladene), er det på tide å plante om i større potter, såkalt ompotting, i mer næringsrik jord. Hold planten i bladene og vær forsiktig med de sensitive røttene. Plant på samme dybde i den nye potten som i den gamle for å unngå rothalsråte.
  5. Etter 2–4 uker er plantene klare til å avherdes (les mer om avherding nedenfor) og plantes ut i varm og næringsrik jord.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_3.jpg

Avherding

Det er viktig å avherde plantene før de plantes ut. Det betyr at du lar plantene venne seg til utemiljøet i en uke eller to. Sett ut plantene hver dag på et skyggefullt, beskyttet sted, gjerne under fiberduk. Begynn med noen timer og øk deretter tiden. Venn dem også langsomt til sollys for å unngå brannskader på bladene.  Når plantene står på sin endelige vekstplass, beskytter du dem med fiberduk til de begynner å få blomster.

Så squash utendørs

I de sørlige delene av landet kan man så squash på friland når jorden er minst 15 grader varm. Bruk et jordtermometer! Legg fiberduk som beskyttelse over frøsådden. Squash elsker varme og kommer ikke til å spire hvis det er for kaldt.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_5.jpg

Vekstplass og stell

Squash er en soltilbeder, så du må velge et sted med mye sol. Jorden skal være moldrik og gjerne inneholde kompostjord slik at den holder på fuktigheten. Gjødsle ofte og mye, enten med en balansert gjødsel som ikke har for mye nitrogen i forhold til fosfor og kalium, eller med en naturgjødsel. Planten trenger mye energi for å orke å vokse raskt og produsere mye frukt. Vann ofte, men unngå å få vann på bladene. Fjern døde plantedeler og også eldre blader som sitter nede ved bakken for å holde planten luftig og lage plass til frukten. Dekk gjerne jordoverflaten med halm eller lignende materiale. Da holder jorden seg sval og fuktig, og fruktene beskyttes mot smuss og skader.

Squash blir en stor plante og derfor trenger den en planteavstand på 100 centimeter.

Formering

Squash kan formeres både med frø og stiklinger. Det fungerer å ta frø fra egendyrket squash, men det kan bli et uventet resultat når man dyrker frøet fordi planten gjerne krysspollinerer med andre agurkplanter. Man kan også ta stiklinger av sideskudd. Klipp av skuddet og plant det i jord. Hvis du er heldig, dannes det nye røtter. Det må gjøres tidlig på sesongen. Hvis du tar stiklingen midt på sommeren eller senere, rekker ikke planten å danne frukt.

Vanlige spørsmål om squash:

Blomstene ramler av og det blir ingen frukt:

– De første blomstene som dannes på squash, er som oftest hannblomster. De produserer ikke frukt og derfor ramler de av når de har blomstret ferdig. Når planten er etablert på sin vekstplass og det har blitt varmt og herlig i jorden, kommer hunnblomstene. Man kjenner igjen en hunnblomst på at den har et lite fruktembryo på blomsterstilken, rett bak blomsten. Det er det som siden vokser til en squash.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_2.jpg

Det er hvitt ”pulver” på bladene:

– Det hvite pulveret er som oftest meldugg, en soppsykdom som rammer planter som ikke har fått nok vann. Til forskjell fra andre sopptyper trives meldugg når det er tørt og solrikt. For å bekjempe meldugg må du fjerne alle angrepne blader, også de som har ramlet av under planten. Legg dem ikke i komposten, da de kan spre smitten til andre planter. Forbedre jorden med kompostjord slik at jorden holder bedre på vannet. Deretter må du gjødsle. Legg også et lag halm eller annet dekkmateriale på jordoverflaten. Vann squashplantene regelmessig for å forebygge meldugg.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_6.jpg

Det ser ut som stilken råtner nede ved jordoverflaten:

– Da har planten trolig fått rothalsråte. Det er en sopp som gjør at stilken råtner og planten dør. Squash er sensitiv mot rothalsråte, spesielt når plantene er små. Når du planter om til en større potte, må du passe på at planten havner på samme dybde som tidligere. Bygg gjerne opp en liten haug av jord slik at vannet ikke blir liggende. Vann heller nede på fatet (undervanning) enn oppe på jorden for å unngå for mye fuktighet rundt stilken.

Dekk jordoverflaten med vermikulitt ved omplanting for å unngå rothalsråte.

Lykke til med squashdyrkingen!

Relaterte produkterVis alt