MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Forbered jorden til såing

22 July 2021

Endelig er det tid for å skitne seg til på ordentlig

Fuglene kvitrer uavbrutt, kveldssolen når tretoppene og luften vibrerer av liv. Med hånden kan du kjenne at solen har varmet jorden og at overflaten ikke kjennes like våt som den gjorde for noen uker siden. Nå er det tid for å forberede jorden til årets dyrking. Alt avhenger av forberedelsene for at dyrkingsåret skal lykkes – ingenting vokser i dårlig jord. Jorden skal gjødsles, mulden skal tilsettes og jorden skal rakes slett og fin. Uttrykket ”grønne fingre” burde endres – hagefolk har ”brune fingre” av jorden, der alt har sin begynnelse og slutt!

Gjør slik: Forbered jorden til såing

Nelson_Garden_Forbered_jorden_til_såing_image_3.jpg

1. Begynn med å gjødsle mark og kasser. Jeg bruker omtrent to reale spader hestegjødsel per pallekarm. Er det vanskelig å få tak i gjødsel i nærheten der du bor, går det fint å kjøpe kugjødsel i sekk på hagesenteret. Ettersom kugjødsel ikke inneholder så mye muldemner, kan det være bra å komplettere med torv dersom jorden er for leirete.

Nelson_Garden_Forbered_jorden_til_såing_image_4

2. Deretter vender du gjødselen inn i jorden med et greip, slik at alt blandes skikkelig. Pass på å rense bort eventuelt ugress som har blitt igjen fra i høst.

Nelson_Garden_Forbered_jorden_til_såing_image_5

3. Rak jorden ut jevnt, marker sårader og lag deretter såfurer der frøene skal sås. Den anbefalte dybden og avstanden mellom radene står på frøposen til de vekstene du har tenkt til å dyrke.

Nelson_Garden_Forbered_jorden_til_såing_image_6

4. Nå er det bare å så frøene som anvist på posen, vanne og vente på at de første små, spede bladene skal våge seg opp av jorden.


TEKST/HOBBYGARTNERE: ANNA FORSLUND
FOTO: ANNA FORSLUND