MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Sørg for å vanne riktig hele dyrkingssesongen

15. juni 2022

Plantene dine trenger vann for å trives. En grunnregel er å vanne rikelig og sjelden i stedet for lite og ofte. Her får du mange tips til hva du bør tenke på når du vanner blomster og grønnsaker. 

For å gi plantene dine optimale forutsetninger for å blomstre og bære frukt, gjelder det å vite hvordan du skal vanne og tilføre næring før og under vekstperioden. Ved å vanne til rett tid, ta vare på regnvannet og bruke metoder for å hindre at jorden tørker ut, kan du dessuten minske forbruket av vann. Det siste er særlig viktig hvis du bor i et område der det er fare for vannmangel.

Nelson_Garden_The right way to water_Image1.jpg

Vann rikelig og sjelden

Det finnes noen hovedprinsipper som du bør følge når det gjelder vanning og næring. Vann rikelig og sjelden. Det er viktig at røttene får en ordentlig rotbløyte når du vanner. Ofte må man vanne mer enn man tror. En stor potte kan f.eks. trenge mer enn fem liter vann for at all jorden i den skal bli fuktig. Hvis du er usikker på om jorden er gjennomfuktig, kan det være en god investering å kjøpe en fuktighetsmåler uten batteri.

Jorden i potter og pallekarmer tørker som regel ut raskere enn jorden i hagen. Hvor godt jorden i hagen holder på vannet, kommer an på om du har leir- eller sandholdig jord i hagen. Leirholdig jord behøver du ikke å vanne like ofte som sandholdig. 

Slik unngår du soppangrep

Det andre hovedprinsippet handler om å unngå å vanne på kvelden. For det første elsker de nattaktive brunsneglene fuktigheten om kvelden. For det andre er det stor fare for at det spretter opp partikler med soppsporer på blomster og grønnsaker når du vanner jorden ovenfra. I sporene finnes det partikler som trenger fire timer med fuktighet for å spire. Når partiklene spirer, rammes plantene av soppangrep. Om kvelden er det stor fare for at fuktigheten ikke fordamper, og det går utover plantene. Det beste er å vanne på morgenen eller ettermiddagen, slik at plantene får tid til å tørke.

Hvis du vanner midt på dagen når det er sol ute, fordamper mye av vannet. Vann i stedet hagen på morgenen når det er litt skyet ute, da gir vanningen bedre effekt. Vil du beholde fuktigheten bedre i jorden, er det et godt tips å dekke jorden med f.eks. gressklipp eller annet naturlig materiale. Gressklipp og andre plantedeler tilfører dessuten næring til jorden.

Nelson_Garden_The right way to water_Image2.jpg

Vann riktig på våren og sommeren

På våren trenger du ikke å vanne like mye som på forsommeren og sommeren. Dels fordi det finnes en grunnfuktighet i jorden. Dels fordi plantene ikke har utviklet så stort bladverk. Færre og mindre blader gjør at regn og annet vann som faller ned, havner i jorden. Det blir også mindre fuktighet som fordamper fra bladene når bladenes overflate er mindre og temperaturen i luften er lavere.

Om sommeren når det er varmere, trenger plantene rikelig med vann, ikke minst i et drivhus der det blir veldig varmt.

Et godt tips er å vanne når det regner. Jorden fungerer som en vaskeklut og suger opp vann bedre når den er fuktig enn når den er helt tørr. Hvis du utnytter regnvannet og det fuktige været, kommer det ekstra vannet du tilfører til å trenge ordentlig ned i jorden i stedet for å renne av og fordampe når det treffer bakken. Dessuten liker plantene dine at vannet holder samme temperatur som luften. Når du skal vanne, er det bra å fylle en vannkanne med vann og la den stå en stund før du vanner. Da unngår du at vannet er for kaldt eller for varmt.

Tilfør næring med vannet – lite og ofte

Det er bra å grunngjødsle i jorden om våren. Men bruk siden gjerne litt flytende næring i vannet når du vanner om sommeren.

Det finnes en hovedregel for hvordan man skal tilføre næring, lite og ofte. Jo jevnere tilgang på næring, lys og varme plantene har, desto bedre vokser de.

Vil du vite mer om gjødsling i hagen? Ta en tur innom vår gjødselskole!

Sammenfattende tips

  1. Vann heller rikelig og sjelden (enn lite og ofte), slik at plantene får en ordentlig rotbløyte.
  2. Vann helst på morgenen eller sent på ettermiddagen. Da kan plantene ta til seg vannet på beste måte. Unngå å vanne på kvelden eller midt på dagen når det er sol.
  3. Vann når det regner. Da drar du nytte av regnvannet og den fuktige jorden trekker lettere til seg vannet.
  4. Vann helst med temperert vann.
  5. Tilsett litt flytende næring i vannet når du vanner. Heller litt hver gang enn for mye og for sjelden.

Nelson_Garden_The right way to water_Image3.jpg

Ta vare på regnvannet. Det er viktig, ikke minst i perioder med vannmangel. Sørg for at regntønnene dine er drukningssikre.