MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Så plenfrø på høsten

20. juni 2022

Så plenfrø på høsten – da er det utmerkede forhold for å anlegge en ny plen eller støtteså slitne plener. Da er temperaturen i jorden perfekt og luftfuktigheten høy, og dermed spirer frøene lettere. Dessuten får plenfrøene mindre konkurranse fra ugress, slik at plenen får en bedre start. 

Finnes det noe herligere enn å rusle rundt på en vakker, tett og grønn plen? En plen som sås allerede om høsten, har gode forutsetninger for å etablere seg og danne en tett, fin gressmatte til neste år.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_image_3.jpg

Underarbeidet er viktig for å lykkes når du skal så plenen. Begynn med å fjerne røtter, kvister, steiner og ugress fra overflaten. Bland i sand eller grus hvis jorden er leirerik, jordforbedre hvis jorden er mager og grunngjødsle ved behov.

Når jorden er jevn, kan du med fordel presse den sammen med f.eks. en hagevalse eller ved å tråkke på den for å få et stødigere underlag. Etter det strør du ut plenfrøene med en såvogn eller for hånd. En enkel metode for å så hele området jevnere, er å dele opp plenen i mindre deler og så hver del for seg.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_Thumbnail.jpg

Spirer på 2–4 uker

Bland gjerne ned frøene i jorden med en rive og vann deretter rikelig. Når du tror at du har vannet nok, kan du vanne litt til. Det er viktig at overflaten holdes fuktig i spiretiden slik at frøene ikke tørker ut.

Etter 2–4 uker begynner plenfrøene å spire. Vent til gresstråene er rundt 7 centimeter før du klipper gresset for første gang. Da er det viktig å ikke klippe for mye, men bare toppe stråene slik at de kløyves. Dette gjør at plenen blir tettere. La gjerne avklippet bli liggende på plenen, det gir en naturlig næring tilbake til jorden.

Slik vanner du en nysådd plen

Det er viktig å vanne en nysådd plen for at den skal rote seg ordentlig. Hvis det er solrikt og varmt, må du kanskje vanne flere ganger om dagen. Når plenen har etablert seg, er det bedre å vanne rikelig og sjeldnere. Det er gunstig å vanne om kvelden når fordampningen er mindre enn om dagen.

Avhengig av hvilke plenfrø du har valgt og hvordan været har vært, kan du vanligvis bruke den nye plenen etter omtrent åtte uker. Det drøyer imidlertid ytterligere før den tåler tøffere aktiviteter.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_image_1.jpg

Gjør plenen sterkere ved å støtteså

Hvis du allerede har en etablert plen, men har problemer med ugress og mose, kan det være bra å støtteså med nye plenfrø. Ved å fordele plenfrø jevnt over plenen sammen med gjødsel kan du siden vanne og få en plen som blir både tettere og frodigere. Dessuten blir den mer motstandsdyktig mot ugress. På samme måte kan du ”reparere” en plen som i løpet av sommeren er blitt utsatt for ville fotballkamper eller skytteltrafikk med trillebåren.