MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Oppskrift: Lag egen fuglemat

17. november 2021

Hjemmelaget fuglemat lager du enkelt med fuglefrø, kokosfett og snøre. Gleden ved å se småfuglene fråtse i de hjemmelagde godsakene, er uslåelig!

Med hjemmelaget fuglemat hjelper du fuglene med å få i seg mer av det nyttige fettet og den næringen de trenger for å overleve vinteren. Frøkakene er dessuten både fine og dekorative i hagen. Det er både enkelt og morsomt å lage hjemmelaget fuglemat, og du kan gjerne la barna få være med og ”bake”!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_5.jpg

Som form kan du i prinsippet bruke hva som helst – muffinsformer, silikonformer, kokosnøttskall eller en gammel kaffekopp. Det fungerer også bra med pepperkakeformer som du legger på et bakepapir – frøkakene trykkes enkelt ut av formene når blandingen har stivnet. Til opphengning kan du la et snøre stivne fast i røren. Det går også bra å tre opp frøkaken på en ståltråd sammen med f.eks. et vakkert vintereple.

Her har vi brukt solsikkefrø, hampefrø og jordnøtter. Det er mat som gir god energi til fuglene. Du kan naturligvis velge din egen miks av viltfuglefrø. Vær nøye med å bruke jordnøtter som er egnet som fuglemat – de må ikke være saltede eller ristede. Vil du eksperimentere og lage spesielt luksuriøst fuglesnadder, kan du tilsette andre godsaker som knuste linfrø, eplebiter eller rosiner. Bruk gjerne økologiske epler og rosiner til den hjemmelagde fuglematen.

Heng opp fuglekakene nær grener og gjerne i buskas slik at småfuglene føler seg trygge og kan spise i fred for eventuelle katter og rovfugler. Lykke til!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_6.jpg

Oppskrift på hjemmelaget fuglemat

Du trenger: (til ca. 5 frøkaker)  

 • 100 gram kokosfett
 • 100 gram usaltet smør
 • 1 dl solsikkefrø
 • 1 dl hampefrø
 • 1 dl jordnøtter
 • Litt matolje til å smøre formene med
 • 5–8 pepperkakeformer og/eller silikonformer
 • Jutesnøre, f.eks. Jute Twister, eller bomullsbånd – cirka 30 cm per fuglekake (alternativt ståltråd).

Slik gjør du det:

 1. Plasser ut formene på en plate eller brikke med matpapir. Smør dem med litt matolje.
 2. Legg eventuelt i et snøre i hver form med begge endene ned i bunnen på formen slik at du får en opphengshempe. (Dette trinnet kan du hoppe over hvis du vil lage kaker som træs opp på ståltråd.)
 3. Hakk jordnøttene lett og bland med resten av frøene og nøttene i en skål.
 4. Smelt kokosfettet og margarinen og rør alt inn i frøblandingen.
 5. Hell blandingen i de ulike formene dine. Hvis du bruker pepperkakeformer, bør du vente til fettet har stivnet litt før du heller i røren. På den måten unngår du at fettet flyter ut under formene. Hvis røren er rennende, kan du stille den utendørs en stund. Pass på – den stivner raskt i kulden! Hvis røren stivner for mye før du rekker å helle den i formene, kan du sette den i mikrobølgeovnen i noen sekunder.
 6. Når formene er fylt, setter du dem til kjøling utendørs eller i kjøleskap i cirka 1 time.
 7. Træ opp kakene på en ståltråd eller et snøre. Heng dem opp, kanskje med et par røde epler innimellom for å gjøre det ekstra fint og luksuriøst for fuglene.
 8. Heng ut de hjemmelagde godsakene og inviter fuglene på fest!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_7.jpg

Tips! oppbevar den hjemmelagde fuglematen i fryseren. 

Lag en stor sats ved å doble eller tredoble oppskriften og oppbevar deler av den ferdige fuglematen i fryseren. Da kan du hente frem mer av den hjemmelagde fuglematen ved behov hele vinteren.

Tekst og bilde: Kristina Niesel, Nelson Garden.