Det er ikke nødvendig med drivhus for å dyrke tomater. Du kan til og med dyrke tomater ute i hagen. Men det er noen ting som er viktig å ha i bakhodet før du planter ut disse varmekjære plantene på friland.
Når du dyrker tomater på friland, sår du frøene innendørs og planter ut plantene i bed eller dyrkingskasser når det er varmt nok. Det viktigste er å finne et voksested som er skjermet for vind og som får mest mulig sol i løpet av dagen. Hvis jorden i tillegg er veldrenert, porøs og næringsrik, har du et utmerket sted for tomatdyrking.
Dyrker du tomater utendørs, kan du høste virkelig solvarme tomater.
Det finnes både høye og lave tomatplanter. Noen gir store frukter, andre små. Det finnes røde, grønne og gule tomater. Disse egenskapene er lett synlige, men det er også en annen viktig forskjell mellom tomatsorter – hvor godt de trives utendørs.
Tomatsorter som er utviklet for dyrking i drivhus, trives sjelden ute i den tidvis tørre og mye kjøligere luften. På frøpakken finner du symboler som viser om det er drivhustomater eller frilandstomater. Frilandstomater er betydelig mer robuste og tåler vær og vind bedre.
Bor du i de nordlige delene av landet, kan det være en utfordring å dyrke selv de hardføre frilandssortene. Ofte er det ikke mangel på sol og varme som er problemet, men at sesongen er for kort til at tomatene rekker å modne.
Tips!
Vil du høste klassiske mellomstore, røde tomater på friland, kan du dyrke ’Hildares’ F1, en høyvoksende tomat som trenger støtte. Foretrekker du økologiske frø, kan du velge ’Bolstar Granda’ F1. ’Golden Currant’ kan også dyrkes fra økologiske frø, men gir i stedet små gyllenoransje tomater. For en lavtvoksende cherrytomat kan du prøve ’Tiny Tim’.
'Golden Currant’ gir mengder av ripsstore, gullgule tomater. Foto: Anna Lindeqvist
Uansett hvor du skal plante tomatene dine, er det lurt å forkultivere innendørs i mars-april. Har du plantebelysning og plass, kan du starte enda tidligere. Les mer om å så og dyrke tomater her.
Tomatplanter, spesielt når de er små, er følsomme for frost og bør ikke plantes ut før faren for frost er over. Helst bør nattemperaturen være over 7 °C, noe som kan være vanskelig å garantere mange steder i landet.
Det er viktig å herde plantene før de plantes ut. Det betyr at du lar tomatplantene stå ute en liten stund hver dag for å venne seg til utelivet, før de plantes i bedet. Når de er plantet ut, bør du ha en fiberduk klar. Hvis det skulle bli kjølige netter etter utplantingen, kan du beskytte plantene med noe.
Tomatplantene bør ikke stå for tett. Omtrent 50 cm mellom hver plante er som regel passe. Dette kan variere litt avhengig av sortens vekst, så sjekk frøpakken. Fordi tomater kan danne røtter langs stengelen, kan du plante dem litt dypere enn før hvis de er litt ranglete. Les mer om hvordan du redder ranglete tomater her.
Legg gjerne til ekstra næring når du planter ut tomatene. For eksempel kan du grave ned kompostert gjødsel samtidig. Les mer om ulike typer gjødsel og hvordan du bruker dem her.
Blir det mye bladmasse, kan det være nødvendig å fjerne noe for at tomatene skal rekke å modne. Foto: Anna Lindeqvist
Tomater er blant de tørsteste og mest næringskrevende plantene vi dyrker. På friland har du ofte bedre forutsetninger for å holde jorden fuktig enn i potter. Ved å dekke jorden med gressklipp holder du på fuktigheten samtidig som du tilfører næring.
Dyrker du en høyvoksende tomat som danner sideskudd i bladvinklene, bør disse fjernes. Selv sorter som ikke trenger topping kan ha godt av å få fjernet noen blader. Fruktene modner raskere hvis planten har mindre bladmasse.
Det er kun utendørs du kan nyte en virkelig solmoden tomat. Jo varmere og lengre sommeren er, desto mer kan du høste. Skulle høsten komme tidligere enn forventet, og du fortsatt har mange umodne tomater på plantene, er det ikke over.
Når tomatene står ute, kan de utsettes for store temperatursvingninger, spesielt på sensommeren. Da er det risiko for at tomatene sprekker. Høst dem og spis dem så raskt som mulig, siden holdbarheten blir dårligere når de har sprukket.
Dyrker du høyvoksende tomater? Sørg for å ha en solid støtte på plass fra starten av. Kraftige bambuspinner fungerer som regel godt. Har du beskjært stabile grener fra for eksempel en hasselbusk, kan du bruke dem.