Det trenger ikke å være vanskelig å dyrke tomater eller kreve mye plass – du trenger verken drivhus eller hage. Velger du krukketomater, kan du dyrke dem i vinduskarmen eller på balkongen. Å kunne nyte en solmoden tomat rett fra planten er uslåelig! Hvorfor ikke prøve å dyrke tomater fra frø?
Både høyvoksende og lavtvoksende tomater kan dyrkes i potter. De små klarer seg i en mindre potte. Foto: Anna Lindeqvist
Hvis du har lite plass, er krukketomater eller busktomater et godt valg. De kan dyrkes i vinduskarmen eller på balkongen, selv når de vokser seg til fullvoksne tomatplanter. Ampeltomater er også et godt alternativ for begrenset plass, selv om de kan bre seg utover i omfang.
Har du god plass, kan du dyrke høyvoksende tomatsorter. Disse trenger store potter når de begynner å vokse seg større, og de må bindes opp. Høyvoksende tomater gir ofte større avling, og du har flere sorter å velge mellom.
Tomatfrø er små, og nesten alle spirer som regel. Tenk på hvor mange planter du har plass til og vil dyrke, og så noen ekstra. De er fine som gaver! Foto: Lovisa Back
Forkultiver tomatene innendørs i mars eller april i et lite minidrivhus med såjord. Gode minidrivhus for tomatdyrking er for eksempel Rootmaster eller pluggkasser som passer i de fleste vinduskarmer. Du kan også bruke små plastbrett fra grønnsaksdisken.
Du kan så direkte i små potter, men det kan være litt vanskeligere å holde jevn fuktighet i jorden. For å holde på fuktigheten kan du dekke til med plastfolie eller en plastpose – husk å lage lufthull.
La sådden stå varmt til frøene spirer. Har du gulvvarme eller en vinduskarm over en radiator, kan du plassere sådden der. Det finnes også varmematter spesielt for dyrking. Før tomatene spirer, trenger de ikke lys – bare varme, vann og oksygen. Luft minidrivhuset daglig for å slippe inn frisk luft.
Når tomatplantene spirer, trenger de mye lys. Et lyst vindu fungerer fint, spesielt i april. Plantene trenger mindre varme etter at frøene har spiret, men lys er avgjørende for at de skal trives og ikke bli tynne og ranglete. Hvis flere planter spirer i samme celle, fjern de svakeste eller plant dem om i egne potter. Hold lokket på minidrivhuset så lenge plantene får plass.
Plant gjerne om tomatene gradvis. La røttene fylle potten før du planter dem om i en større potte. Foto: Lovisa Back
La tomatplantene stå i minidrivhuset til det dannes et ekstra bladpar (karakterbladene) over de første hjerteformede bladene. Da er det tid for å plante dem om i en større potte med mer næringsrik jord.
Løft forsiktig opp plantene med røttene og sett dem i en større potte med jord. Plant tomatplanten dypt, slik at bare bladene stikker opp over jordoverflaten. Tomater danner røtter langs stilken og får dermed et bedre rotsystem.
Hvis været tillater det, kan du plante om tomatene utendørs og deretter sette dem tilbake i det lyseste vinduet innendørs. Hvis det er kjølig, er det best å gjøre dette innendørs.
Hold jorden fuktig og tilsett flytende næring et par uker etter omplantingen. Gjenta regelmessig. Når planten vokser, planter du den om igjen og fyller på jord i potten opp til det nederste bladparet.
Hvis du har brukt nedbrytbare pappotter, kan du sette hele potten i jorden ved neste omplanting. Vann planten ofte og bland gjerne vannet med litt flytende næring.
Selv små tomatplanter kan trenge støtte i starten. Foto: Lovisa Back
Når nattemperaturen er rundt 8 grader eller mer, kan tomatene settes ut i drivhus eller på et solrikt, skjermet sted ved husveggen. Venn tomatplantene til utelivet ved å la dem stå ute noen timer om gangen i to til fire dager. Unngå sterkt sollys de første dagene.
Hvis tomatplantene skal stå i potter, må de etter hvert ha større potter. Små busk- eller krukketomater trives i potter på 5–10 liter, mens høyvoksende tomater trenger minst 20 liter jord. Sett bare én tomatplante per potte.
Gi plantene næringsrikt vann gjennom hele vekstsesongen for å få sterkere planter og flere, finere tomater.
Noen tomatsorter må tjuves for å gi best mulig avling. Det innebærer å fjerne små sideskudd som vokser i grenvekkene på planten. Busk- og krukketomater trenger vanligvis ikke tjuving, men for høyvoksende tomater er det viktig å fjerne sideskuddene slik at planten kan bruke kreftene på å produsere tomater. Les mer om hvordan du tjuver tomater her.