MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Hydroponisk - dyrk i vann

Alle som vil, bør kunne dyrke hjemme

For de som liker ferske krydder og annet bladgrønt. Du som elsker når det spirer og spirer, men tror du mangler kunnskap, tid eller rom.

Med Harvy kan du dyrke hydroponisk uten jord og uten forkunnskaper – hele året. Det er så enkelt at alle kan lykkes. Dette gjør vi for at flere skal oppleve hvor godt det er med hjemmedyrket mat og hvor nyttig det føles å vite hva man spiser. Tenk på å dyrke noe selv, som også kan spises.

Er du med?

Les mer

Dyrk i vann

Lett å komme i gang

Dyrk hele året

Steg 1 – Dyrkingskasse, startpakke

Hydroponisk dyrking er for de som kan mye, lite eller ingenting om dyrking. Med dyrkingskassen Harvy dyrker du bladgrønt, krydder og til og med blomster i vann. Ingen jord og ingen forkunnskaper er nødvendig.

Når du har fylt boksen med vann, setter du de forhåndssådde pluggene i lokket og venter. Etter bare noen uker kan du høste basilikum, salat eller det du har valgt å dyrke.

For å komme i gang trenger du en Harvy dyrkingskasse. Du kan velge mellom to størrelser - Harvy 3 og Harvy 6. Harvy 3 har plass til tre planteplugger og Harvy 6 har plass til seks planteplugger.

Alle startpakker inneholder:

1 dyrkingskasse
6 forhåndssådde planteplugger (basilikum og salat)
1 flaske med hydroponisk næring

Dyrk hjemme

Uansett hvor du bor, eller hvordan du bor

Harvy passer der det passer deg – i vinduskarmen, på skrivebordet, i en balkongboks, på kjøkkenbordet, på en vegghylle...

Med en liten investering kan du nyte hjemmedyrket mat hele året.

Steg 2 - Vekstbelysning

Lys er viktig for plantene dine. Uten lys vil plantene dine ha lange stilker og små blader. Med riktig plantebelysning kan du vokse hele året og på steder hvor dagslyset ikke er nok.

I løpet av de lyseste månedene i året, fra mars til september, er dagslys inne i et vindu nok. Selvsagt gir belysning hele året det aller beste resultatet når du dyrker innendørs.

En lyskilde nær bladene som kan heves etter hvert som plantene vokser er akkurat det som trengs. Det kan imidlertid være litt vanskelig å henge opp belysningen. Prøv den smarte hengeren med sugekopper som festes til både vinduer og fliser.

Dyrking og stell

Belysningsskolen

Les mer

Steg 3 – Frø

Startpakken inneholder 6 ferdigsådde plugger med basilikum og salat. Men visste du at du kan dyrke nesten alt som vokser over bakken i en hydroponisk voksekasse?

Hva slags frø kan jeg plante i de tomme pluggene?

Alt som vokser, men vi anbefaler at du holder deg til ting som stort sett vokser på overflaten. Gulrøtter blir litt overfylte i pluggkurvene. Ulike typer bladgrønnsaker og krydder fungerer best.

Steg 4 – Vekstnæring og tilbehør

Våre startpakker inneholder alt du trenger for å komme i gang med hydroponisk næring og ferdigsådde plugger, men kan også kjøpes separat dersom du ønsker å bygge din egen dyrkingskasse, trenger mer næring eller flere voksekurver.

Næringen er avgjørende for om du skal lykkes med din hydroponiske dyrking. Vår spesialnæring er en komplett løsning med alle makro- og mikronæringsstoffer som plantene dine i en hydroponisk kultur har behov for.

Vanlige spørsmål

Alle kan dyrke, men noen ganger trenger vi litt råd og tips for å føle oss trygge. Her har vi samlet vanlige spørsmål om dyrking uten jord i den hydroponiske dyrkingskassen Harvy.

Hvor ofte burde jeg fylle på med vann?

En etablert dyrking hvor plantene har fått tid til å vokse krever mer vann, men klarer seg uten tilsyn i ca. 2 uker i ferien. Hvis du for eksempel dyrker tomater, agurker eller andre varianter med stort bladverk, må du sannsynligvis tilsette vann hver uke. Det er viktig at røttene når vannet.

Hvor ofte skal jeg fylle på med næring?

Hver gang du fyller på vann, bør du også sørge for å fylle på med næring.

Doser 2 ml næringsstoff per liter vann. Da kan du være sikker på at din dyrking får riktig mengde næring. Ved hjelp av måleangivelsen i korken blir doseringen riktig og enkel.

Hvor lenge kan jeg høste fra samme plante?

Alt avhenger av hva du velger å dyrke. En salatplante som du høster noen blader fra i ny og ne, kan holde seg fin i et par måneder. Vår eldste basilikum har vært i Harvy i over 6 måneder og fortsetter å produsere en flotte urteblader.

Røttene har blitt svarte. Hva er feil?

Hvis røttene er misfarget, er det sannsynlig at planten har lidd av rotråte. Dette kan oppstå når det er mangel på oksygen, spesielt hvis det er veldig varmt ute. Tøm Harvy (du bør ikke vanne potteplantene dine med dette vannet), skyll og fyll på med nytt vann og riktig mengde næringsløsning. Trekk forsiktig ut de skadede røttene og sørg for at vannstanden er høy nok til at de nye røttene når overflaten av vannet.

Vannet har blitt grønt. Hva er feil?

Det er sannsynligvis alger. Algedannelse er en naturlig prosess og skjer lett når du har næringsrikt vann. Det er helt ufarlig men kan se litt ubehagelig ut! Algene stjeler også næringsstoffer fra plantene. Vask ut av kassen med lunkent vann og en oppvaskbørste eller oppvasksvamp. Ingen rengjøringsmidler nødvendig. Vask forsiktig av røttene med lunkent vann. Fyll så på med ny næring og nytt vann. For å forhindre algevekst er det best å bruke rent vann fra en ren vannkanne og unngå å plassere boksen i direkte sollys.

Bruker ikke kassen veldig mye vann?

Hvor mye vann som brukes avhenger av hvor store plantene dine er og temperaturen i omgivelsene. Sammenlignet med å vokse i jord, renner det ikke vann utenfor rekkevidden til plantenes røtter. Lokket reduserer også fordamping. Hvis du skal tømme Harvy, er det helt greit å vanne potteplantene eller tomatplantene dine med vannet. Vi bruker med andre ord virkelig vannet vi får fra springen.

Hva består plantepluggene av?

Plantepluggene består av torv og kokosfiber. De er dermed fullstendig nedbrytbare. En liten dose næringsstoffer er tilsatt, noe som gir frøene dine en spesielt god start.

Kan jeg bruke næringen på krukkevekstene mine?

Absolutt! Doser 1 ml næringsstoff per liter vann, dvs. halvparten av dosen du ville brukt i Harvy.

Hvor lang tid tar det før frøene gror?

De forskjellige frøene bruker ulik tid på å spire. Salat, grønnkål og pak choi begynner å se opp allerede etter en drøy uke. Basilikum og koriander tar litt lengre tid. Persille tar opptil to uker å spire.

Raskt og enkelt

På bare 10 minutter har du startet kultiveringen og snart er det tid for høsting. Med Harvy trenger du ingen tidligere dyrkingskunnskap for å lykkes med å dyrke dine egne grønnsaker.

Steg for steg hvordan du kommer i gang med dyrkingen din

Et komplett startsett med Harvy hydroponisk dyrkingskasse er alt du trenger for å komme i gang. Ved hjelp av markinger på boksens innerside kan du enkelt sjekke at din dyrking alltid holder en optimal vannstand. Når du starter dyrkingen fyller du opp til øvre merking ("Start"), slik at vannet når plantepluggene dine. Når røttene har funnet veien ut av pluggen og ned i vannet, skal vannet stå ved den nedre linjen ("Grow"). På denne måten skapes det også en luftspalte hvor luftrøttene til planten kan få oksygen.

  1. Plasser Harvy i et vindu eller et annet lyst sted. I den mørkere årstiden bør ekstra belysning brukes.

  2. Fyll på med vann til det øvre merket ("Start").

  3. Tilsett 2 ml hydroponisk næringsstoff per liter vann og sett på lokket. OBS! Rist flasken godt før hver dose.

  4. Sett plantepluggene i pluggkurvene.

  5. Fjern klisteretikettene fra plantepluggene.

  6. Trykk pluggkurvene inn i hullene på dekselet.

  7. Gjør noe annet i 3 uker *.

  8. Fyll på med kaldt vann og næringsstoffer (2 ml/liter vann) opp til "Start"-merket til det har dannet seg en rotbunt så tykk som en blyant (ca. 1 måned), deretter til "Grow".

 

*Hvis kultiveringen din er veldig varm og solrik, kan det hende du må tilsette litt vann selv før det har gått 3 uker. Bare løft på lokket og sjekk at røttene når vannet.

Steg 1 - Vekstkasser

Steg 2 – Vekstbelysning

Steg 3 - Frø

Steg 4 – Plantenæring