MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature

Skap din egen urtegård

22 July 2021

En krydret nytelse!

En urtehage eller krydderhage som den også kalles kan opprettes med små midler og utvides etter hvert som tiden går. Lag en urtehage på balkongen eller bygg små plantesenger. Det eneste kravet som de fleste krydder og urter har, er at de vil ha mye sol, og når krydderne blomstrer, vil de bli ekstremt populære blant våre pollinatorer.

I krydderbedet vokser timian, salvie, lavendel, oregano, mynte, sitronmelisse og mange andre krydder sammen med markjordbær og spiselige blomster som nelliker, stemorsblomster, lavendel, ringblomst, tagetes og kornblomst. Risikoen for å komme inn med feil krydder minimeres om du bruker små skilt hvor det står hva som vokser hvor. Visse kryddervekster som for eksempel mynte kan raskt ta over helle krydderbedet siden den sprer seg med røtter som skyter ut i alle kanter. For å komme unna dette problemet er det bare å plante mynten i en bøtte uten bunn.

Nettopp fordi de fleste kryddervekster elsker veldrenert jord, er de også takknemlige for å bli dyrket i steinpartier. Til dette passer det ypperlig å bruke plantejord blandet med sand.

De krydder som trives bedre i velgjødslet og fuktig jord, kan plantes sammen i forkant av rabatten. Til dette formålet passer det utmerket med vanlig plantejord, gjerne iblandet litt kugjødsel.

Gjør slik: Skap din egen urtegård

1. Velg en plass der det er sol mesteparten av dagen.

2. Bygg opp en haug ved hjelp av steiner, grus og plantejord blandet med sand.

3. Lag en liten rabatt i forkant av steinpartiet og fyll den med mer næringsrik jord, for eksempel plantejord iblandet kugjødsel.

4. Plant ut de krydderne som krever mer nitrogen i den næringsrike jorden i steinpartiets fremkant, for eksempel basilikum, mynte og sitronmelisse. Øvrige krydder plasseres i steinpartiets mer veldrenerte jord. På baksiden av haugen passer det med for eksempel markjordbær, siden disse elsker veldrenert jord, men ikke trenger så mye jord.

5. Hold området fuktig til plantene har etablert seg skikkelig.

Tips

Takket være, at de fleste krydderurter trives i veldrenert jord, er de velegnet til å dyrkes i urtepotter. Velg gjerne en litt større urtepotte og kombinér krydderurter med spiselige blomster.

Nelson Garden Urte- og grønnsaksjord er skapt for dyrking av alle typer spiselige vekster. Den passer også til økologisk dyrking av urter, grønnsaker, frukt og bær. Jorda er godt gjødslet og har nok næring til planter med kort veksttid, til mer næringskrevende vekster anbefales tilleggsgjødsling i løpet av sesongen.

Hvis du ikke vil ha et stenparti, kan det være like så greit å dyrke krydderurter i urtepotter eller pallekarmer. Sørg for at plassere krydderurterne på et sted i hagen, hvor solen skinner en stor del av dagen.


TEKST/HOBBYGARTNERE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND